Landet runt | SPF Älvsborg Södra

Lyckad Danmarksresa med Södra Älvsborg

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2012-05-21

40 medlemmar från SPF Södra Älvsborg har varit på en fyradagars resa i Danmark.

När alla var hämtade på sina hemorter gick resan via Helsingborg – Helsingör. I Hilleröd  besöktes Fredriksborgs slot och såg bl a utställningen Regent i  40 år – Drottning Margrete 1972-2012. Resan fortsatte via Stora Bält-bron över till Fyn. Övernattning på Fjelsted Skov Kro i Fjelsted.

Dag 2. Besök i Den Gamle Byn i Aarhus och blev guidade bland hus från 1550 till 1900-talet.

På eftermiddagen gjordes besök i Fredericia och möjlighet att shoppa. Efter middagen på kvällen var det tävlingsdags med leken ”På minuten” med flera olika moment och det blev mycket uppskattat. Vinnande laget var Per och Gunvor Jörgensen, Martin Holmedahl och Barbro o Göran Karlsson.

Dag 3. Då var det dags att besöka Koldinghus, ett museum, i Kolding, ett möte mellan nytt och gammalt. Där var det bl a en utställning av de kända PH-lamporna (Poul Henningsen).

Lunchen intogs på ett av Danmarks äldsta Kungligt Previlegered Kro från 1566 och

därefter gick färden till Froelevlejrens Museum. Detta är ett fångläger som upprättades  1944 och från augusti 1944 till maj 1945 var det ca 12 000 danskar som varit krigsfångar i Tyskland, men som hjälptes hem till Danmark av bl a greve Folke Bernadotte och de ”vita bussarna”. Ole Thomasen höll ett intressant föredrag om lägrets historia.

Deltagarna fick i början av resan en tävlingsuppgift om Sveriges landskap och vinnarna i den tävlingen blev Arne, Maj-Britt och Gunvor Svenkvist och Kerstin Bengtsson

Dag 4. På sista dagen av Danmarksvistelsen besöktes det vackra Valdemars slot i Tåsinge utanför Svendborg. Slottet uppfördes 1629-1644, men under Svenskekrigene (1658—60) förstördes slottet svårt.  1678 inledde Nils Juel en omfattande ombyggnad och slottet har nu ägts av släkten Juel i 11 generationer.

 

 

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2012-05-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas