Lyckad satsning på skånsk historia
Landet runt
Borggården på Rosendal

Lyckad satsning på skånsk historia

Publicerad 2013-06-14

Under våren har 44 st. historiskt intresserade medlemmar i SPF Fyrklövern Bjuv studerat ”Skånsk historia”, något som man knappast läst tidigare i skolan, där det mesta handlat om svenska kungar, men inget eller mycket lite om vår gemensamma historia med Danmark.

Vid samtliga sju tillfällen har man träffats på Prästgården i Norra Vram för föreläsningar, där ju historien finns in på knutarna. På södra sidan av huvudbyggnaden finner vi bland annat en stor sten med 18 st. skålgropar (eller älvkvarnar).

Kursen avslutades med två exkursioner. Först ett besök i Köpenhamn, där man vandrat runt i Christian IV:s fotspår med besök på bland annat Nationalmuseét och Holmens kirke med mera och några veckor senare en lokal slottstur, där välvilliga slottsägare på Rosendal och Knutstorp ställt upp med sakkunnig guidning . På vägen mellan de båda slotten hann man också med att intaga en välsmakande lunch på Lydinge Golfkrog. Turen avslutades med ett besök i Kågeröds vackra medeltidskyrka, där man bland annat studerade det så kallade Brahe-epitafiet.

Eventuellt följs terminens lyckade studier upp med en längre slottstur i Skåne med fler kända slott och kyrkor till hösten. Lägg därtill ett besök på ett av våra mer kända gästgiverier. Mat är ju också en del av den skånska kulturen.

Hans Wilson

Publicerad 2013-06-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas