Majstångsbacken – en kunskapskälla för pensionärer!
Landet runt | SPF Dalarna

Majstångsbacken – en kunskapskälla för pensionärer!

SPF Dalarna
Publicerad 2013-09-23

Medlemsmöte 18 september 2013
SPF:s månadsmötesprogram i september lockade över 100 förväntansfulla medlemmar.  Åtta musikanter ur Mora spelmanslag presenterade ett välkomponerat program med välkända låtar som till exempel Äppelbo gånglåt och Skänklåt från Dala Järna samt även flera egna kompositioner som till exempel schottisen Motionsrundan och Mälarsnoa.

Programkommitténs ordförande Börje Elofsson tackade spelmanslaget och hälsade därefter dagens föredragshållare, Jörg Teichert, kardiolog vid Mora lasarett, välkommen.

Doktor Jörg informerade om hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Han började med att berätta, att han själv drabbats av stroke . Tre riskfaktorer som man inte kan påverka är ålder, kön och arvsanlag. Den stora riskfaktorn högt blodtryck kan man däremot bemästra, delvis genom kost, vikt och motion men även genom medicinering. Målvärdet för ett bra blodtryck är
130/80. Diabetes är också en riskfaktor vid hjärt- och kärlsjukdomar, men kan tyglas med rätt kost och medicinering. Höga kolesterolhalter är ytterligare en riskfaktor. Här hjälper också bra kost, gärna mycket grönt, motion samt medicinering. Den enklaste lilla vardagsmotion är betydelsefull. Att rökning och snusning inte är bra för hälsan känner de flesta till. Snus innehåller mer nikotin än cigaretter, vilket kanske inte är lika känt. Åderförkalkning börjar vanligtvis i 35-40årsåldern. Förkalkningen kan, om det vill sig illa, hindra blodflödet så att en propp
bildas och blodflödet stängs av helt och hållet med infarkt som följd. Det kan ske i såväl hjärna (stroke) som hjärta. Dr. Jörg informerade även om förmaksflimmer och mycket, mycket mer.

Börje tackade för ett fantastiskt intressant och lärorikt föredrag och tog löfte av Jörg att återkomma. Som ett tecken på föreningens uppskattning, fick Jörg motta en mässingspingla från Morells gjuteri. Åhörarna uttryckte sitt gillande med långa och varma applåder.

Bengt Johansson förrättade som vanligt lotteridragningen, där Margareta Nyström och Mait Lind vann var sin hink med många läckerheter i.

Ordförande Stig Sjöholm tackade alla närvarande och bjöd till efterlängtad kaffetår med gott, hembakat fikabröd.

Nu ser vi alla fram mot nästa begivenhet: Musikcafé med visor och melodier av Olle Adolphson, melodikryss mm. Väl mött!!

/Bertil Andersson

SPF Dalarna
Publicerad 2013-09-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas