Tema Allan Edvall hos Mora
Landet runt | SPF Dalarna

Tema Allan Edvall hos Mora

SPF Dalarna
Publicerad 2015-11-30

Allan Edvallafton på Majstångsbacken

Ett ca 80-tal SPF-seniorer hade mött upp denna eftermiddag, som gick i underhållningens tecken. Det var Heikki Antera Savela som kåserade om Allan Edvall och som sjöng många av hans egenkomponerade låtar. Han ackompanjerades av Bertil Skeri, som är en virtuos på dragspel. Heikki började med att sjunga Den lilla bäcken som var Allans bästa och som såldes i 24500 exemplar. Han fortsatte sedan med För ingenting för kärlekens skull som han sjöng med stor inlevelse. Allan Edvall var en mycket mångsidig herre. Han föddes den 25 januari 1924 i Hismofors, Rödöns socken i Jämtland och avled i februari 1997 i Stockholm. Han var både skådespelare, regissör, författare och musiker. Hans pappa tyckte att han skulle läsa böcker, t ex Ivar Lo Johansson och inte spela fotboll, som han naturligtvis tyckte var roligare. Allan var fantasifull och duktig på att härma olika dialekter.

En av hans tidiga anställningar var som springpojke i Konsum. Så småningom engagerade han sig fackligt, han fick även en gata uppkallad efter sig, Edvallsvägen.

Sommaren 1942 hoppade Edvall på tåget till Stockholm för att ta värvning Han blev maskinist på ett fartyg och var borta ända till 1946. Efter detta år blev det bara teater på både Dramaten och Stockholms stadsteater. Under 70-80 talet blev han mycket populär i Emil i Lönneberga. Men kändisskapet kunde också ha både för- och nackdelar. En dag kom 2 personer fram för att råna honom, men ångrade sig när de såg att det var ”Emils pappa” de hade framför sig. Så han klarade sig den gången.

Några av visorna som han skrev på 70-talet ville han att Monica Nielsen skulle sjunga in och turnera med, men hon tyckte att han skulle spela in dem själv.

Heikki sjöng så Årstiderna och han berättade också att många av Allan Edvalls kompositioner går i moll. Efter den kom Plötsligt en dag och de avslutade sedan med ”Visst är det bätter men int´ är det bra” De avtackades av Börje Elofsson och fick rungande applåder från publiken, för sitt mycket suveräna uppträdande. Eftermiddagen avslutades med lotteridragning och information från olika kommittéer samt ett stort tack från ordf. Stig Sjöholm som berömde oss för att vi är fantastiska att ställa upp på mötena.

Ing-Mari Kullander

SPF Dalarna
Publicerad 2015-11-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas