Landet runt | SPF Västmanland

När orden skall övertyga om språkets kraft

SPF Västmanland
Publicerad 2015-11-09

Torsdagens medlemsmöte med SPF Seniorerna Köpingshus blev en spännande resa med Karl Beijbom som lät oss vara med på en odyssé i ordets värld.

Karl Beijbom bor sedan en ganska kort tid tillbaka i Köping, men han hade sina första sex skolår i Köping. Hans yrkesval har fört honom till både Stockholm och Göteborg. I Göteborg var han verksam som kulturchef på Göteborgs-Posten. Att skriva ett referat från en ordets ekvilibrist och mästare där aforismer och metaforer växlar hela tiden med olika ordvitsar som kan tolkas på olika sätt är inte lätt.

Att vitsa gör att många människor lättare kommer ihåg vad som sades.

Tänk på den blinde mannen i Haga som satt och tiggde när en annan man kom förbi och förundrade sig över att den blinde mannen verkade se vad som hände. De går in och beställer kaffe, den blinde mannen blir ifrågasatt att han inte är blind av den andre mannen. Då tar den blinde mannen ur sina emaljögon och lägger dem på och då säger göteborgaren om blindheten ”Ja nu ja”.

Episoder och anekdoter  från Paris, Mark Twain, Churchill blandades friskt, t.ex där Churchill säger att varje tillfälle är rätt tillfälle för att dricka champagne.

Ett annat citat är: Vad är bra eller dåligt vet vi först i ett tidsperspektiv. Eller vad är skillnaden mellan bondesamhället och informationssamhället, jo i bondesamhället är det jord och boskap som är huvuduppgiften och i informationssamhället är det ord och bokstav uppgifter som gäller.

Tagore, 1930 års nobelpristagare i litteratur citerades med en dikt:

Jag sov och jag drömde,

Att livet var glädje

jag vaknade och fann

att livet var att tjäna

jag fann att tjäna var glädje i livet.

Karl Beijbom blandade episoder och händelser i en strid ström. Sedan 2009 arbetar han som bokförläggare och har bl a Björn Ranelid som han publicerar. Ett av hans första sommarjobb var på Bonniers bokförlag och när ha skulle byta glödlampa i  Gerhard Bonniers arbetsrum  väcktes kanske intresset att bli bokförläggare.

Annat tänkvärt: ”Lärare stöper framtidens ljus”. ”Lyssna på klassen som väsnas – tystnaden har ingen tolk”.

Viktiga ord att använda rätt: Tack, varsågod och förlåt.

Det har betydelse att välja ord. Tack för ett engagerande och stimulerande föredrag.

Därefter följde både kaffe och lottdragning, där SPF även presentades med några ex av hans alldeles nya bok som kommer ut i november.
Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2015-11-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas