Nobelfest
Landet runt | SPF Skåne
Alfred Nobel

Nobelfest

SPF Skåne
Publicerad 2013-12-11

Decembers månadsmöte blev en nobelfest. Där Lars Pettersson, klädd i frack, inledde med en kort levnadsbeskrivning över Alfred Nobel. Därefter var det dags för Rolf Lindelöf som på ett initierat sätt berättade om denne store svensk, med tonvikt på hans testamente och dess följder.

Det var mycket intressant han hade att förtälja, som man inte hade en aning om.

Efter Nobels död i San Remo, 10 december 1896, var det många som var ute efter hans förmögenhet, inte minst franska staten, som ansåg att Nobel skulle betraktas som fransk medborgare. Men de fick till slut ge sig inför några handfasta juridiska fakta; ”där en man har sina hästar där anser han själv att han har sitt hem” och Alfred Nobel hade sina ryska hingstar på Björkborns herrgård. Testamentet lagfördes vid Karlskoga häradsrätt och instiftandet av Nobelprisen blev verklighet. Det var inga nålpengar precis som det handlade om, 33,6 miljoner. På den tiden en svindlande summa. Även Oscar II hade klagomål. Prissumman och möjligheten för utländska pristagare var det som gav Nobelpriset så högt anseende inledningsvis. Ändå klagade kung Oscar II över att priset kunde gå till andra nationaliteter än svenskar. Ragnar Sohlman, en av Nobels medarbetare, utsågs till testamentsexekutor. Han blev den som drev arbetet med att samla förmögenheten som var spridd över hela världen. Ett arbete som tog tid. Först den 29 juni 1900 fastställde dåvarande kungen Nobelstiftelsens grundstadgar och regler för prisutdelningarna.

Det första priset delades ut den 10 december 1901.
Enligt Nobels önskan inrättades fem Nobelpris: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris. Det bestämdes även att Karolinska institutet skulle dela ut medicinpriset, Vetenskapsakademien kemi- och fysikpriset medan fredspriset skulle delas ut av det norska Stortinget. Vid utdelningen av priset till Conrad Röntgen uppstod  problem. Men de löstes snabbt efter det att man raggat publik på söder i Stockholm, klätt upp dem i frack, kunde ceremonin fullföljas med pompa och ståt. Nu, efter 800 pristagare från 48 olika länder, är det däremot inget problem att få publik.
Pristagarna bor på Grand Hotell och eftersom vi firar Lucia dagarna efter pris-ceremonin, tyckte någon att visst skulle alla väckas av vår ljusdrottning. John Steinbeck lär ha väckt sin fru med orden ”Vakna, vi är i himlen!” när Lucia tågade in oanmäld på rummet.

Vi får hoppas att han inte skakade alltför länge efter denna upplevelse, utan kunde ta emot medalj och diplom ur kungens hand. Och det är något man inte gör hur som helst, visade en noggrann övning under Rolfs ledning. Diplomet är förresten alltid skrivet på svenska. Han kunde sedan lotsa oss vidare i alla turer kring banketten. Enbart bordsplaceringen är ett konststycke att få ihop. I synnerhet om pristagarna har flera hustrur med, vilket lär ha hänt.

Men det brukar gå, liksom det alltid brukar gå bra att skrida utför trappan i Blå Hallen iklädd lång klänning och högklackade skor. Arkitekten Ragnar Östberg lär ha kommit fram till trappstegens djup, 65 cm, genom att låta hustrun provgå.

Efter det var det dags för Rolf att agera toastmaster i vår egen Lilla Nobelfest. Vad sägs om Assiette avec Fruit de Mar, Gateau Nobel, Cafe avec Surprise Nobel tillsammans med en god Henckell Trocken. Med det tackar vi Rolf för en mycket trevlig eftermiddag, som lyste upp i det grå decembervädret.

Klicka på länken för att se en dramadokumentär om Alfred Nobel av Olle Häger och Hans Villius. http://www.oppetarkiv.se/video/1516416/alfred-nobel-mr-dynamite

Här finns en lista med alla nobelpristagare om du vill veta mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_nobelpristagare

 

 

SPF Skåne
Publicerad 2013-12-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas