Påskresa till Malta och Gozo
Landet runt | SPF Skaraborg

Påskresa till Malta och Gozo

SPF Skaraborg
Publicerad 2013-04-08

Måndag
Kl 01.15 den 25 mars började vår resa med buss mot Landvetter, Göteborg. På flygplatsen fick vi lära oss att checka in på egen hand. Flyget startade 06.10 och med mellanlandning i Frankfurt var vi äntligen framme i Malta kl 13.00. Lite trötta efter en natt med mycket lite sömn togs vi emot av Fredrik Hammenborn som skulle bli vår guide under den kommande veckan. Vi började med att åka till restaurangen Vetri trattoria där vi fick lunch som bestod av pasta med havets läckerheter. Vi fortsatte sedan mot norra delen av Malta för att ta färjan till den mindre ön Gozo. Under tiden berättade Fredrik att han bott på Malta i 13 år. Han är gift med en maltesiska (maltös enligt Fredrik) som hette Josette och som han fortfarande är vanvettigt förälskad i eftersom hon dagligen förekom i hans berättelser under vår samvaro. På Malta regnar det mycket lite. Ungefär 300 dagar om året är det sol. Under vår vecka kom det en kort regnskur en natt. Annars strålade solen hela tiden. Det var ganska blåsigt vilket gjorde att vi hade ett perfekt väder när man skall vandra och lyssna på information. Med en befolkning på 400 000 på en yta av 320 km2 är Malta det folktätaste landet i Europa. På Malta är det vänstertrafik. Trafiken är också väldigt intensiv med ca 300 000 bilar. Katolska kyrkan har en mycket stark ställning i landet. Vi kom fram till vårt hotell Calypso och efter middags-buffé var det ganska skönt att återvända till rummet för en hel natts sömn.

Tisdag
Vi skall nu besöka Ggantija, ett av den äldsta megalittemplen på Gozo. Det daterar sig till en period mellan 3600 och 3000 f kr och är alltså 1000 år äldre än pyramiderna. De första människorna som anlände till ön kom från Sicilien för ca 7000 år sedan. De levde i grottor och som jordbrukare och hade med sig djur och sädeskorn. Efter 1500 år byggdes templen. Man använde den mörkare korallkalkstenen som är hårdare. Gigantiska stenblock har använts och troligen förflyttats med hjälp av stockar och hävteknik. Olika klaner träffades här och moder jord tillbads i dessa tempel. Människorna levde i dalgångarna och man har inte hittat några vapen från den tiden. Man tror det beror på att de inte kände sig hotade och att kvinnor var ledare. Omkring 1800 f Kr försvann människorna från ön av oklar anledning. Det kan ha varit jordbävning som var orsaken. I 30-40 år var öarna obebodda. Därefter kom bronsåldermänniskorna. Även de kom från Sicilien men var mycket mindre ”civiliserade” än sina föregångare. Därefter kom fenicierna som hade med sig bl a skriftspråket.
Ön Gozo är lugnare och grönare än huvudön Malta. Rabat heter den största staden och Gozo har självstyre under republiken Malta. Husen vi ser är byggda av kalksten och har en honungsgul färg. Mycket vackert. Det bor ca 30 000 personer på Gozo och de lever av jordbruk och turism. Det finns 365 kyrkor på Malta. De flesta är katoliker men det råder religionsfrihet. I 300 år var Malta muslimskt men år 1090 kom normanderna och under ledning av Greve Rogerios avslutades det arabiska väldet.

Vi besökte det Blå fönstret som är en naturlig valvbåge omgiven av häpnadsväckande kristallklart vatten. Vi fortsatte till Xlendi, en naturlig vik med imponerande klippor. Där åt vi lunch på en mysig restaurang med sjöutsikt. Den bestod av sallad, ”snapper” och glass. Araberna lärde ut terrassodling vilket är ett bra sätt att ta till vara regnvatten och förhindra jorderosion. Vin, granatäpple och andra frukter odlas på ön. Potatis odlas och exporteras. På ön finns frisiska kor som tillbringar sin tid inomhus på sommaren på grund av värmen. Det har funnits förslag på att bygga en bro mellan Gozo och Malta men förslaget har röstats ned av innevånarna på Gozo. Vi stannar till i Rabat och vandrar igenom gränderna och får lite glimtar av gozobornas vardag. En skräddare sitter i sin butik och arbetar. Det är mycket dyrt med trä därför skyddas dörrarna på husen av bambudraperier. På många kyrkor har man två urtavlor. En som visar tiden och en som visar dag och månad. Urverk är dyrt så ibland kan man se att ett av urverken är målad. Vi återvände till vårt hotell för en god middag av den rikliga buffén.

Onsdag
Idag startade vi redan klockan åtta med färdigpackade väskor för att hinna med färjan till den större ön Malta där vi skall bo resten av dagarna. Vi stannade till vid Golden Bay. Efter en liten vandring kom vi upp till ett vakttorn. Under stormästare Deredin byggdes 13 vakttorn runt hela ön. Vakterna använde sig av ett signalsystem som sändes mellan tornen. Pirater härjade under den här tiden och när försvararna var förberedda kunde de avskräcka, försena och förhala angreppen genom att sända försvarsstyrkor till den plats där piraterna försökte ta sig i land. Vi fortsätter till staden Mosta som ligger ungefär mitt på ön. Vi besöker den monumentala kyrkan som är tillägnad Marie himmelsfärd och kallas St Mary´s. Pantheon i Rom är förebild till den cirkelrunda utformningen. Kupolen är den tredje största i Europa. De båda andra finns i Rom och London. Kyrkan var färdigbyggd 1860. En staty visar Maria med en dolk i bröstet som skall visa hennes sorg. Byborna i Mostar skänkte pengar och arbetade gratis för att bygga kyrkan. Även stora donationer gavs. De flesta målningarna är gjorda av lokala målare. Det tog 30 år att få den klar. 1942 samlades 300 personer för att söka skydd i kyrkan. En bomb slog ned i kyrkan men kreverade inte. Det syns fortfarande märken
i taket och på golvet där bomben träffade. På altaret ser vi det lila tabernaklet över urnan där oblaten förvaras. Den lila färgen används under påsken. Inne i kyrkan ser vi en silverkista med utsirningar som visar sjöslaget 1571 vid Lepanto utanför Grekland. Det symboliserar kristenhetens krig mot ottomanerna. Aposteln Paulus kom till Malta 60 e Kr. Efter lunch fortsatte vi till vingården Meridiana. Det är mycket bra förutsättningar för vinodling här. Det regnar på vintern, det är ingen frost som skadar plantorna och det är ett konstant väder. Under tiden mars-sep sker bevattning.. Hela processen med vintillverkning från planta till butelj görs på gården. Vi fick provsmaka både vita, röda och roseviner och det fanns möjlighet att handla för dem som ville.
Vi fortsatte till hantverksbyn Ta´Qali där vi kunde se glasblåsning, filigranarbete med silvertråd och keramikhantverk. Här fanns möjlighet att handla vackra minnessaker att ta med som minne eller ge bort som gåva. Vi åker till vårt hotell i St Julians som heter Cavalieri. På kvällen åkte vi till restaurang Tia Marija. Efter en trerättersmiddag med bl a kaningryta fick vi se och höra traditionell sång, musik och folkdans. Det avslutades med att några av våra reskamrater lockades upp på dansgolvet.

Torsdag
Idag kunde vi utforska Malta på egen hand eller stanna vid poolen och koppla av. Mot kvällen kom bussen och tog oss med till Birgu som är en av tre gamla städer. 1530 kom riddarna hit efter att blivit utkastade från Rhodos. När riddarna på Malta valde Birgu som sin huvudstad blommade staden upp och snart byggdes palats och kyrkor, liksom en ny hamn och marina anläggningar. Det största bekymret vid den här tiden var hur man skulle försvara de tre städerna mot angrepp. Stormästaren Nicola Cottoner ledde bygget av två försvarslinjer som kunde innesluta 40.000 personer med boskap och matförråd i händelse av belägring. Gatorna i Birgu är smala och krokiga.. Här finns den gamla fästningen St Angelo och på den parallella halvön som sträcker sig över Grand Harbour, Fort Ricasoli. 1722 var Manuel de Vileau stormästare och byggde portalen in till Birgu. Om fienden tog sig in genom första porten vek gatan av i 90 grader och där var en ny port. Om man tog sig igenom den väntade ytterligare en 90 graders avvikning och ytterligare en port. Mycket skickligt och framstående strategi låg bakom dessa byggnadsverk. När riddarna flyttade till den nya staden Valletta, fortsatte Birgu i många år att vara biskopssäte och högkvarter för inkvisitionen. Riddarna hade en egen domstol och när de lämnade Birgu flyttade inkvisitorn in i domstolens lokaler. Påven var den som utsåg inkvisitor och som skulle se till att man följde kyrkans regler. Inkvisitorn fungerade också som spion. Rädsla fanns att riddarna skulle övergå till protestantiska läran. Idag är det ett museum. De båda fästningarna har alltjämt kvar sitt ursprungliga utseende och är populära platser för film- och Tv-inspelningar. Det fanns en mängd olika härbärgen för riddarna beroende på vilket land de kom ifrån. De fungerade också som ambassader. Man känner tidens vingslag när man går i de gamla gränderna. Numera är det arbetarkvarter och de gamla stora riddarhusen har delats upp i flera mindre lägenheter. Vi avslutar kvällen på en lokalrestaurang som bjöd på maltesiska specialiteter.

Fredag
Idag styr bussen söderut. Alla flaggor hänger på halv stång eftersom det är långfredag. Alla affärer är stängda. Nästan alla går i kyrkan. Det är viktigt att synas. Det fungerar också som en social trygghet. Saknas någon går man hem för att ta reda på om något hänt. Efter kyrkan går männen till baren medan kvinnorna tar med barnen till någon lekplats eller så ordnar man picknick. Man umgås i stora familjer och barn tar hand om äldre generationen. Det är skamligt att inte ta hand om sina egna. För särskilt omvårdsbehövande finns äldreboende. Barnen kommer med mat också om man ligger på sjukhus. Det finns ett stort motstånd mot institutionsmat.
Nu har vi kommit fram till Blå Grottan. De som ville kunde följa med i små båtar och åka en tur in i grottan. Vattnet är så klart att det lyser upp hela grottan och ger det en ljusblå färg.

Vi fortsätter ner mot Marsaxlokk. Här är det en stor fiskehamn och mängder med båtar. De flesta har ”Osiris öga” målat på stäven som skall skydda mot havets faror. Här är också en stor marknad och den besöks av hela Malta. Här finns också en frihamn där stora båtar lossar och lastar fraktgods.
Vi ser att husen har vattenreservoar på taken vilket räcker att hålla vattnet varmt under sommaren. På vintern krävs varmvattenberedare. Det är ont om vatten på ön så man lämnar aldrig en kran med rinnande vatten. Likaså är elen dyr så lamporna är endast tända i de rum man vistas i.

Nu åker vi till Marsaskala och restaurangen Zongor Point. Här njuter vi av räkor i filodeg och bläckfisk som smälter som smör i munnen. Jättegott.
Efter lunchen far vi mot Zebbug där vi skall se den stora påskprocessionen som är den näststörsta i landet. Vi är på plats nästan en timma innan processionen börjar. Musik spelar i högtalare och det är mycket folk samlat. De första som kommer är romerska soldater och sedan följer bärare som lyfter stora ställningar med statyer. De beskriver Jesus lidandes väg och börjar med natten i Getsemane och slutar med korsfästelsen. Vi ser också många andra personer som finns i Bibeln som Abraham, Sara och Isak, Moses, Johannes döparen, Salome, Ester, Rut, kung Herodes m fl. Det är en oerhörd mängd med krigare i full rustning och även Farao med gemål. Alla som deltar i processionen har själva bekostat sina dräkter. En del är mycket påkostade och kan kosta flera tusen kronor. Långt mer än 300 personer, vuxna och barn deltog i processionen. Efter två timmar börjar vi bli lite frusna eftersom solen gått ner och vi återvänder till vårt hotell för en sen middag.

Lördag
Idag reser vi till huvudstaden Valletta. Stormästaren Jean Parisio de la Vallette lade grundstenen till staden. Det var först tänkt som ett fort som skulle skydda de bägge hamnarna som var belägna på var sin sida om den klippiga halvö där Valletta slutligen grundades. Stadscentrum är omgivet och skyddat av åldriga stadsmurar med imponerande försvarsanläggningar som är exempel på avancerad militär ingenjörskonst. Detta har lett till att Maltas huvudstad tillhör det kulturella världsarvet. Under skyddsmuren finns ett dike och år 1640 fanns planer på att vidga och fördjupa detta och omvandla det till en segelbar kanal. Planerna förverkligades aldrig. På barrikaderna uppfördes senare lugna och luxuösa trädgårdar. Härifrån har man en strålande utsikt över de tre städerna, Birgu, Senglea och Cospicua, och havet innanför Grand Harbour.

Ordenriddarnas härbärgen som var åtta stycken, var indelade i efter olika språk och fungerade också som ambassader. Från början byggdes enkelt och militäriskt med sedan kom barocken och man ville visa upp en vackrare stad. Man utsirade fasaderna och smyckade byggnaderna. År 1565 försökte turkarna invadera Malta. Malteserna fick dock förstärkning från Sicilien och lyckades till sist tvinga bort turkarna efter lång belägring. 1798 intogs Malta av Napoleon. Han avskaffade adeln och slaveriet. Malteserna blev glada när fransmännen kom eftersom riddarna förtryckte folket. Senare gjorde malteserna uppror mot fransmännen eftersom de stal från kyrkorna och britterna hjälpte till att slänga ut fransmännen ur landet. Öriket blev en del av det brittiska imperiet vilket hade ett viktigt strategiskt läge i Medelhavet. 1921 fick Malta egen författning och självstyre. Under första världskriget blev ön känd som ”Medelhavets sjuksköterska” eftersom den var en viktig anhalt för påfyllning av bränsle och bas för sjukhusvård åt sårade. Under andra världskriget tilldelade kung Georg VI det maltesiska folket Georgskorset för det mod de hade visat. Republiken Malta grundades 1974 och 2004 blev de en del av EU.

Vi besöker Johanneskatedralen. Arkitekten heter Gerolamo Cassar. Det yttre strikta utseendet avslöjar inte de inre extravaganta rikedomarna. Katedralens rektangulära kyrkorum går i barockstil och smyckades ut av de efterkommande stormästarna. Även riddarna var tvungna
att lämna gåvor innan de upptogs i Johanniterorden. I de åtta sidokapellen ligger stormästare från respektive språk begravda. Väggarna är täckta av förgylld kalk och intarsia.

I bönekapellet kan man se det enda verk som är signerat av Caravaggio och föreställer Johannes döparens halshuggning. Vi fick också gå upp i museet som finns i kyrkan för att se den magnifika samlingen av flamländska gobelänger. Efter lite lunch skyndade vi vidare för att se bildspelet Malta Experience som visar hela Maltas historia. Vi återvände efter en intensiv dag till vårt hotell och lite ledig tid. Påskafton gick vi till restaurang Avenue i St Julian´s och åt en god middag.

Söndag
Söndag förmiddag kunde vi sova ut, ströva utmed stranden eller ta ett dopp i poolen. På eftermiddagen fick vi anledning applådera vår skicklige busschaufför som trots dubbelparkerade bilar utmed smala gator och marginal som två frimärken ändå lyckades ta sig fram utan att skada vare sig vår buss eller andra trafikanter. Idag var den maltesiska flaggan i rött och vitt hissad på hel stång. Det var en imponerande syn att se alla dessa flaggor vaja överallt. Vi tog idag sikte på Mdina som är den gamla huvudstaden och ligger mitt på ön. Araberna delade den gamla romerska staden Mdina i två delar: citadellet blev känt som Mdina (staden) och det övriga området som Rabat (förstaden). På medeltiden var Mdina säte för den lokala styrelsen och en samlingsplats för militära styrkor i händelse av fientliga angrepp. När riddarorden anlände 1530, valde de att slå sig ned nära hamnen där deras skepp låg och lämnades Mdina och dess invånare ifred. När Valletta byggdes och blev huvudstad blev Mdina känt som ”Gamla staden”. Bland dem som stannade kvar var Maltas aristokratiska familjer som fortsatte bebo sina fädernehem med den lyckliga konsekvensen att ett stort antal 1300- och 1400-talshus och palats bevarats. Huvudinfarten till staden byggdes 1724 av stormästaren De Vilhena, och ersatte en klaffbro som nu är igenmurad. Man kan se konturerna av den några meter vid sidan av det nuvarande portvalvet. På portvalvet finns ingraverat i stenen reliefer som minner om stadens skyddshelgon S:t Paulus, S:t Publius och S:ta Agatha. Innanför de tjocka murarna finns stora palats med höga dörrar och jättelika portklappar. Här finns också ett Benediktinerkloster. Hit sändes unga flickor som noviser. Man beslöt att de måste ha fyllt 30 år innan de fick avge klosterlöfte och bli nunna. De hade då tid att tänka över ett så livsavgörande beslut. När vi står ute vid muren har vi en fantastisk utsikt över stora delar av ön Malta. Ett mycket strategiskt läge. Fientliga angripare kunde upptäckas i god tid.

Vi ser en liten luftbro mellan två hus. I det ena fanns ett nunnekloster och i det andra en barnkrubba. Stormästare Publius bodde i Mdina. När aposteln Paulus kom till Malta hade han troligtvis sällskap med Lukas (läkare). Det sägs att Paulus botade Publius sjuke far, vilket bidrag till att Publius konverterade till den kristna läran. 1693 var det en stor jordbävning och minst 30 000 människor omkom. Katedralen förstördes nästan helt men återuppbyggandet startades omgående och 1702 var den fullbordad. Katedralen är tillägnad Apostlarna Petrus och Paulus. Vi fick ingen möjlighet att gå in i katedralen eftersom där pågick ett bröllop. Efter rundvandringen gick vi till restaurangen Baccus som är inrymd i den 2000-åriga ringmuren. Här blev vi serverade en finare middag. Torbjörn Rippe höll ett inspirerande tacktal till vår guide ”Fantastiske Fredrik”.

Måndag
Efter frukost på hotellet packade vi våra väskor och beredde oss på hemfärd. På vägen ut till flygplatsen berättade Fredrik att det kommer 1,2 milj turister/år till Malta och att det bor 2.000 svenskar här. De har en mycket aktiv svenskklubb som ordnar olika aktiviteter i samband med helger mm. Fredrik kramade om oss alla och såg till att vi hamnade rätt vid incheckningen. Flygresan hem gick över Bryssel och vi landade strax efter kl 22.00 på Landvetter. Elna Palm tackade Gun Fahlén och Maud Sjöberg-Andersson för allt deras arbete omkring och under den här resan. Mycket rika på upplevelser och med många härliga minnen återvände vi till våra respektive hem.

Ewa Colliander

SPF Skaraborg
Publicerad 2013-04-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas