Pensionärer mötte ungdomar på Vildmarksleden
Landet runt | SPF Dalarna

Pensionärer mötte ungdomar på Vildmarksleden

SPF Dalarna
Publicerad 2015-12-03

Vi var 21 personer från SPF Seniorerna Falun som gick upp på de båda höjderna Fänriksberget och Ärtknubben. Det krävdes 380 000 steg för oss att gå dessa 10,5 km på 3,5 timmar – ett stort steg i hälsans tecken. Detta var årets hittills tuffaste vandring.

Vi började med en brant stigning på 140 m upp från vägen – det är den tuffaste stigningen vi haft på våra långvandringar.

När vi kom upp på Vildmarksleden, så var den upptagen! Det passerade precis då 25 ungdomar från Hagströmska skolan. Vi fick vackert vänt tills dom passerat. Sedan hade vi ytterligare 75 m stigning till dagens högsta punkt Fänriksberget 506 m över havet.

Hunden Tell fick senare vittring på en fågel, som när den flög upp, så identifierade Olle den som en orre, baserat på vingslagen!

Nerstigning, fika vid fäboden Fänriksbo. En krokig björk står strax bredvid fäbodstugan.

Sedan blev det en rask vandring längs Vildmarksleden 3 km till Ärtknubben, 445 m över havet. Utsikten från denna punkt var fenomenal och vädret kunde inte varit bättre.

Vi såg Hopptornen i Falun, vindkraftverken i Linghed och Svartnäs och naturligtvis även Sörskog – sagolikt vackert med berg och sjöar.

Vandringen ner till bilvägen tog oss genom riktig gammelskog, där skogen fått självdö och ramla kors och tvärs. De som sköter Vildmarksleden har arbetat hårt med att röja stigen så att man kunde komma fram bland dessa vindfällen och ruttnade fallna träd. Det var lite John Bauer känsla i den här skogen.

Vi åkte hem via Sörskog och kunde konstatera att snön saknas ännu i skidspåren. Tjälen hade dockbörjat komma. Klicka här för att se fler bilder.

Troligen blir det Hackmora bortom Sågmyra nästa tisdag.

Hälsningar
Mats

SPF Dalarna
Publicerad 2015-12-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas