Pinglande möte på SPF i Mora
Landet runt | SPF Dalarna

Pinglande möte på SPF i Mora

SPF Dalarna
Publicerad 2014-04-14

 

Till medlemsmötet på Majstångsbacken i Mora hade ett 50-tal åhörare kommit för att lyssna till olika klockklanger och dess betydelse i olika sammanhang. En halvtimme innan mötets början underhöll den glada spelmannen, Björn Wass, ifrån Gesunda med både sång och fint gitarrspel. Han började med Lasse Berghagens, Teddybjörnen Fredriksson, Gunnar Vägman, Min Dalahäst från Sweden och många andra härliga sånger.

Börje Elofsson tackade honom för den fina underhållningen samt hälsade alla välkomna  och ett särskilt välkommen till våra nya medlemmar.

Lars-Åke Hansson berättade sedan om sitt stora samlarintresse för olika klockor såsom hästklockor, betjäningsklockor samt pinglor. Han talade om för oss att han hade ca 250 olika klockor i sin samling. Där fanns skolklockor med trähandtag, lokklockor samt sådana som både får och getter blev utrustade med. Lars-Åke har rest mycket och hade därför olika klockor ifrån både Nordkap, England, Finland och Ryssland. På 40-50-talet inbjöds det till Konsert med klockspel eftersom det var mycket populärt på den tiden. Redan på 1500-talet tillverkades klockor, det var långt innan tillverkningen började i Sverige. Vi fick också veta att den största klockan i världen väger 210 ton. Lars-Åke fick, som tack för sin berättelse, mottaga både blomma och påskägg, ur Kerstin Helgessons hand, samt långa applåder från åhörarna. Bengt Johansson förrättade lottdragning som alltid är så spännande för lottköparna. Eftermiddagen avslutades med kaffe och gott hembakat bröd.

Pennfäktare Ing-Marie Kullander

SPF Dalarna
Publicerad 2014-04-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas