Resa med MS Ådalen
Landet runt | SPF Västerbotten
Glada SPF:are njuter av båtresan med M/S Ådalen III Foto: Lage Algotsson

Resa med MS Ådalen

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-07-29

Klockan 08.00 onsdagen den 19 juni hade 49 förväntansfulla SPF:are samlats på Bjurholms busstation i väntan på bussen som skulle ta oss till Sandslån där vi skulle kliva ombord på MS Ådalen. Ullabritt hälsade oss välkomna och informerade om resan och Sandslån. Ett enormt timmerskilje anlades vid Sandslånön, som ett resultat av att ångsågarna etablerades i början av 1870-talet. Mellan åren 1872 och 1982 hade Sandslån förmodligen världens största timmerskilje och sommartid arbetade närmare 700 man där. Rekordåret 1953 passerade närmare 23 miljoner timmerstockar genom skiljet. Idag finns där museer, före detta arbetarkaserner, restaurang och marina.

Vi välkomnades ombord med dragspelsmusik, solen sken och frisyrerna blåste bort i vinden. Färden på älven tog ungefär tre timmar och vi åkte mot kusten under Sandöbron och vände uppströms igen när vi passerat under Högakustenbron. Bron är ett av Sveriges vackraste byggnadsverk och är en hängbro över Ångermanälven. Bron är 17,8 meter bred och hela brons längd är 1 867 meter. Den är en vägbro för väg E4 och invigdes 1997.

Under båtfärden intogs en helt fantastisk buffé bestående av bland annat fyra olika sorters sill, kokt, gravad och rökt lax, korvar, sallader, kycklingklubbor, karré, ostar och tunnbröd som smalt i munnen (för övrigt bakat i Gäddede) och kaffe och tårta.

På hemvägen stannade vi, sträckte på benen och passade på att ta en kopp kaffe alltmedan vår eminente chaufför underhöll oss med sitt dragspel. Han visade sig dessutom kunna dra en rolig historia som förövrigt även ett par andra gjorde.

Tack Ullabritt för en fint arrangerad resa och tack till vår chaufför för lugn och behaglig körning.

Text: Louise Bonta

SPF Västerbotten
Publicerad 2013-07-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas