SPF Kvarnens resa till Malta
Landet runt | SPF Stockholm

SPF Kvarnens resa till Malta

SPF Stockholm
Publicerad 2012-05-22

Vem vill inte möta våren på sydligare breddgrader än den kalla månaden april här hemma där både snö, regn och blåst omväxlande var vad som bjöds på? Men … vågar man ge sig iväg med resväskan fylld med sommarkläder när man ännu inte hängt undan vinterpälsen?

Vi kollade dag för dag hur väderleken ändrades till det positiva på Malta, en resa som vi sedan länge bokat tillsammans med över trettio andra lika undrande pensionärer från SPF Kvarnen i Järfälla. Men friskt vågat, hälften vunnet så den 22 april tidigt, tidigt på morgonen i halvmörker och lätt duggregn gick vi i alla fall till den väntande bussen som skulle ta oss ut till Arlanda för flyg ner till värmen, solen och Malta. Det blev inte som vi trott. Det blev i stället som vi hoppats!

Sol och värme mötte oss direkt när vi klev av flyget i Valetta, huvudstaden på Malta och klev in i den väntande bussen som skulle ta oss till den första lunchen på maltesisk mark. En formidabel reseguide hade vi också fått som både kunde allt om detta nya land vi aldrig tidigare sett plus att han var genuint trevlig och rolig. Ingen kunde någonsin ha något att klaga på när det gällde Fredrik som guiden hette. Det blev en hektisk vecka med först två dygn på Gozo den lilla ön alldeles på färjeavstånd från huvudön Malta. Gozo som egentligen är en ”sommarö” dit malteserna åker för att fira semester eller för att koppla av, var ganska folktom när vi var där.

Säsongen hade inte riktigt kommit i gång. Badtemperaturen var väl inte heller så inbjudande, + 16 grader i bassängen på hotellets tak gjorde att det bara blev ett hastigt kliv i och ett ännu snabbare kliv upp igen. Men ändå fanns det mycket att titta på. Gamla byggnader som inte såg ut som hemma, smala, trånga gränder som ändå bilarna gick i och diverse turistattraktioner. Ett utsökt trestjärnigt hotell med alla finesser man kunde önska sig. Så lämnade vi Gozo och for vidare tillbaka till Malta och Valetta eller rättare sagt den finare delen av Malta, Sliema med den stora, vackra hamnen som utsikt från hotellbalkongen.

Där i Sliema var det mera liv och rörelse. Bilarna körde på ”Strandvägen” där vi bodde i hög hastighet och vi var till och med vittnen till en trafikolycka. En kvinna som inte använt övergångsstället eller väntat tillräckligt länge på klar väg, blev påkörd av en bil. Lyckligtvis inte allvarligt vad vi kunde se, men det kunde ha gått riktigt illa. Även på Malta var det många fina utflykter, goda luncher och mycket att se. Många riktigt gamla byggnader, fort och smala, smala gränder som i Gamla stan i Stockholm. Men också nya, fina delar av Sliema som såg ut som vilka delar som helst i Kista eller Sollentuna centrum.

Bad hann vi också med den här gången, för nu hade solen som strålade från morgon till kväll alla dagar vi var där, värmt upp bassängen på hotellets tak så nu togs badkläderna fram. Vi var nog några som brände oss en del under de dagar vi bodde i Sliema. Så mitt råd till alla er som tänker er att möta våren på Malta: gör det. Inte ångrar vi oss att vi gav oss i väg. Det var en trevlig och lite annorlunda resa. Malta är en ”gammal” ö med mycket att se på och uppleva. Och sol och värme finns det också där redan i april, det vet vi som varit där.

Lena & Lars-Erik Larsson SPF Kvarnen/Järfälla

SPF Stockholm
Publicerad 2012-05-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas