Roten, Albert och Albertina
Landet runt | SPF Västernorrland
Vid tre långbord serverades Club Roten en måltid med läckerheter från havet.

Roten, Albert och Albertina

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-06-18

Tidig morgon tisdag 10 juni fyllde medlemmar i SPF Club Roten en buss för att ge sig ut på en resa till hemligt mål. Endast ett fåtal visste platserna man skulle besöka. Men innan vi går vidare i texten så kan vi överlåta åt dig läsare som inte deltog att gnugga geniknölarna och försöka lista ut särskilt lunchstället. ”Du ska inte skära skivorna på snedden. Skär rakt! Skär så!” Två ord i rad i meningarna ger svaret. Ja nu vet du nog vart det bar av för att njuta av vacker natur och en god lunch.
Men först gjorde man ett stopp på vägen söderut i Ångersjön och på parkeringen bjöds kaffe och mackor. Solen flödade och värmde liksom kaffet. Vad annat att vänta när Roten har aktiviteter? Resan fortsatte och gick en sväng in till Söderhamn där vår chaufför Anders Broberg snirklade runt och berättade nästan om varje sevärdhet i detalj. En trevlig småstad som man tyvärr numera bara åker förbi och missar vad som sker.

Det började kurra i magarna och klockan närmade sig 12. Dags för lunch och nu dök första skylten upp som stämde in på ledtråden. Skärså, där vi bokat tre långbord på Restaurang Albertina. Men först en promenad i samhället längs huvudgatan och en titt i rökeriet och köp av havets godsaker och därefter shopping på Minivaruhuset Albert.

Givetvis stod på menyn fisk i varierande tillagning, sotare, stekt strömming och pepparlax med olika såser och skalpotatis samt andra tillbehör och slutligen kaffe. Gudagott och mättande!

Åter på resande fot eller kanske man säger hjul, så bar det av till Söderhamn igen. Hade vi glömt någon eller något vid förra besöket? Nja inte riktigt, men styrelsen i klubben med högtflygande planer hade också lagt in ett besök på Flygmuséet. Söderhamn hade ju en gång en egen flygflottilj och den försöker man nu hålla vid liv i form av just ett muséum. Trivsamt, intressant och lärorikt. Det kostar givetvis att driva muséet och kommunen bidrar med 50% och resterande kommer in via intäkter och sponsorer. De ”gamla go´a gubbarna”, som någon sade, har jobbat på flygbasen en gång och ställer upp gratis.

Dags nu att styra kontrakurs och vända norrut. Men än var inte allt slut och bara en bussfärd hem. Vid Ångersjöns rastplats embarkerades bussen på nytt och nu bjöds allehanda godsaker i form av både danskfärgade drycker och kex, kakor, ost m. m. Och vädret! Samma underbara värme! Tack igen SMHI!

Sista delen hem gick i lagom fart fylld med solosång av chauffören och allsång. ”Den blomstertid nu kommer” ekade i bussen och bra precis på planerad tid kl 18 tömdes bussen vid de tre stationer som var och en också stigit på vid på morgonen. Nu ser vi fram emot surströmmingen i slutet av augusti. Till dess njuter vi sommaren på egen hand.

PS. Författaren till dessa rader och hans hustru valde att bila till Söderhamn och missade tyvärr en hel del intressanta saker som hände i bussen. Valet av bil kom sig av att vi efter besöket på Flygmuséet styrde mot Jönköping dit vi anlände ca kl 21.30. Där följde nu tre dagar i samspel med ombuden från hela Sverige vid SPF-kongressen 2014. Läs på distriktets hemsida! DS.

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-06-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas