Roten angör Höga kusten
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten angör Höga kusten

SPF Västernorrland
Publicerad 2015-06-23

Tidig morgon tisdag 16 juni fyllde medlemmar i SPF Seniorerna Roten Sundsvall en buss för att ge sig ut på en resa till hemligt mål. Endast styrelsen visste platserna man skulle besöka. Men innan vi går vidare i texten så kan vi överlåta åt dig läsare som inte deltog att gnugga geniknölarna och försöka lista ut platsen. ”När manna regnar från skyn har den fattige ingen sked, det har etsat sig in i mitt minne”. Välj två ord i meningen och sätt samman till den kända plats på Höga kusten, som var huvudmålet för resan.

Vår chaufför Anders Broberg, sedan många år vår hovleverantör av busstransporter, tog hand om oss i dagens trafikvimmel. En annan Anders, vår egen kassör Mähler, delade omgående ut, efter att alla hämtats vid dels Norra berget, dels Skvaderskolan och dels Navet, några blad med både huvudbry och sånger.

Passligt nog visade oss vår chaufför Härnösand så att säga inifrån denna dag då röken från 21 salutsalvor steg mot skyn i staden. Ja inte för att hedra oss utan därför att Sverige fått ännu en prins, dessutom hertig av Ångermanland där vi alltså just då befann oss. Låt vara, några timmar tidigare.

Första stoppet gjordes på vägen norrut vid Höga Kustenbrons norra ände och på parkeringen bjöds kaffe och mackor. Solen flödade och värmde liksom kaffet men vinden svepte kylande in från Ångermanälvens isblåa vatten. Infotavlan strax före bron varnade för vindhastigheter på 18 m/s. Men i Roten är man härdad ända in till ryggmärgen så visst njöt man av kaffe, mackor och utsikten.

Resan fortsatte och gick en sväng upp till Nordingrå. Vart var man på väg? Men snart stannade herr Broberg vid herr Åbergs minne. Just precis; Anders Åbergs skapelse Mannaminne i Häggvik. Denna underbara plats som författaren till dessa rader minns från familjens båtliv från 1970, 80 och 90-talen i en Nimbus 26. Alltid gick vi in här och övernattade när vi var på väg norrut. En härlig natur, smalt inlopp som vidgar sig och blir till två vikar. Höga, skogklädda stränder. Magnifikt! Babordsviken var och är sannolikt fortfarande den gängse gästhamnen.

I Mannaminne gavs först en kort information om allt som erbjuds besökaren. Därefter strosade man på egen hand runt och tittade på det som man själv fann intressant. Allt från dragspelsmuséet till hotellet och stavkyrkan för att nämna bara några platser, som lockade medlemmarna.

Så småningom kändes av i både ben och huvud alla promenader i backarna och hjärnarbetet i varje enskilt objekt. Kroppen behövde fylla på energi. Och si det passade alldeles precis med lunchen som förbokats i restaurangen och intogs i lugn och ro vid ett antal fördukade långbord.

Nu hade alla fått ny energi och på vägen till bussen stannade många upp vid jordbruks- och teknikmuséerna. Avfärd mot nya djärva mål. Det visade sig, efter färd på en slingrande grusväg, bli Gårdsbutiken i Själand. Någon hade varit här tidigare men för alla andra blev detta en verklig överraskning. Nu blev det val bland blommor för den egna täppan eller blomlådan och även teer, marmelader och massor av andra godsaker och prylar. Och stor restaurang fanns för den som inte laddat upp helt av det som Mannaminnes kök erbjöd.

Men för vår del bar det av efter en halvtimmes shopping. Och färden fortsatte nu så sakta mot Ullånger. Där passade många på att köpa tunnbröd och andra erbjudanden vid Mjälloms Tunnbröd, kanske att nyttjas vid kommande surströmmingsfester i augusti.

Nu vände vi bussen söderut längs E 4-an. Några droppar träffade vindrutan under färden, men när vi stannade nästa gång vid rastplatsen utan namn vid Svarvarböle, då sken solen för fullt. Nu serverades både ”danskfärgade” drycker inslagna i papp, andra valfria drycker och diverse smakfulla tillbehör.

Naturligtvis sjöngs då och då en del av de visor som fanns i vårt sånghäfte. Men när vi passerade Midlanda då tog vår egen Anders tag i mikrofonen och förhörde deltagarna på svar i både frågorna om blommor och grönsaker liksom pippifåglar.

Innan vi så åkte sista biten mot Norra berget för första debarkeringsanhalt så framförde klubbens ordförande Gerhard tack till alla för trevlig samvaro, en stor önskan till alla om en jätteskön sommar och en förhoppning om att alla ses på klubbens Oskarsgala i augusti. Han framförde också ett stort tack till vår chaufför och hans hustru som också deltog i resan.

Lillemor Hallberg greppade slutligen mikrofonen och gjorde sig till tolk för alla resenärer och tackade arrangörerna för en trivsam och välplanerad resa.

PS. Se många fler bilder på vår hemsida och i vårt bildkollage som du hittar där! Googla bara SPF Seniorerna Roten så kommer du enklast till hemsidan! DS.

SPF Västernorrland
Publicerad 2015-06-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas