Landet runt | SPF Västernorrland

Roten – en kort bit mot öster

SPF Västernorrland
Publicerad 2011-08-02

Ja så hemligt att bara några få invaggats i projektet. Avfärd och först en kort sträcka mot öster å se´n. Ja vänta och varen tålmodiga ni som läser detta för alla resenärer gissade hejvilt. Stig Larsson som brukar satsa en slant på målet föreslog Östersund och författaren till dessa rader visste slutmålet och var nära att offentligt ge honom halvt rätt men avstod. Det skulle han ju få veta senare.
Nåväl resan gick en dryg timme då det var dags för ett stopp i Graninge och kaffe med mackor på stående fot och till råga på allt i ett tilltagande soligt väder. I Viksjö bröt nämligen solen igenom molnen. Vad annars att vänta när Roten är på utflykt. Fortsatt färd och i Långsele kunde man nog för första gången med säkerhet gissa sig till slutmålet för där sågs den första skylten mot just Österåsen, 9 km. Så var det med den saken. Inte Östersund men 50%  rätt hade ju Stig i åtminstone ett avseende.
Väl framme vid Österåsens Hälsohem kändes det skönt att stiga ut i den klara och varma luften, solen hittade oss i massor av stora gluggar i molnen och det blåa på himlen gavs allt större plats. I sakta gemak promenerade vi alla till entrén i denna pampiga ”slottsbyggnad” och togs emot av Katarina Krutar och Margareta Olofsson som visade oss upp till stora samlingssalen. Där fick vi av Katarina en historisk tillbakablick varför och hur detta stora komplex hamnade just här och byggdes så slottsliknande och i trä. Hon presenterade också den konstnärliga utsmyckningen som är genomgående för de flesta lokaler.
Margareta tog vid och redogjorde för verksamheten sådan den är idag och vilket utbud man har av behandlingar, kurser och konferenser inom olika områden. Det blev som sig bör en hel del frågor och intresset för denna verksamhet är uppenbarligen stor. Läs på osterasen.com om historik, verksamhet m. m.
Efter en rundvandring i två grupper tittade man på lokaler för skilda aktiviteter där de fysiska getts stort utrymme. I den stora sporthallen finns möjligheter till det mesta och så har man en stor simbassäng med högtempererat vatten. Men anläggningen rymmer också många små lokaler för olika ändamål såsom föreläsningar, grupparbetsrum, undervisningskök.
Nu närmade sig klockan ett och det kändes i maggropen att något borde tillföras. På ett hälsohem kan man nog förvänta sig att serveras enbart hälsosam kost och så visade det sig vara. En salladsbuffé och som varmrätt rödbetsbiffar med kokt potatis, därefter frukt och faktiskt en kopp kaffe. Men det hela fyllde sin plats i den ”tomma gropen” och sedan tog en rundvandring vid i de yttre miljöerna. Några sågs ströva omkring i kryddträdgården, andra solade på bänkar invid entrén småpratande kanske om hur trevligt vi alltid har i vår klubb. Ytterligare andra passade på att inhandla något i den lilla butiken.
Nu togs bussen i besittning igen och kosan styrdes mot Kramfors och Lunde där ett längre stopp gjordes för att släcka törsten med olika drycker, och lämpligt tilltugg. Men nog kändes det att vi lämnat de soliga höjderna i inlandet. Himlen hade tagit tillbaka de formationer den hade vid morgonens avfärd och vinden från havet kylde.
Sista biten hem kom bland annat att återknyta till behovet av minst tre ben för att en pall skall fungera. Och klubbens tre B-n, Britt, Barbro E och Barbro B, prisades och tackades för sina insatser liksom även Sture, som haft uppgiften att förse klubben med passande fortskaffningsmedel denna dag. Klubbens ordförande önskade slutligen alla en skön sommar.
Insänt av Gerhard Cederberg

SPF Västernorrland
Publicerad 2011-08-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas