Roten en renlärig klubb
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten en renlärig klubb

SPF Västernorrland
Publicerad 2015-11-03

Vid en jättetrevlig sammankomst i klubben 27 oktober i Träffpunkten, Bosvedjan i Sundsvall, möttes ett 45-tal medlemmar och gäster till en något annorlunda afton. Annorlunda – alltså inte the same thing, utan sameting. Samiska saker från både förr och nu lärde man om.

Medlemmar och gäster välkomnades liksom den samiske ”professorn” Birger Nordin från Sundsvall.

Birger började med att kort berätta om den samiska flaggan. Sedan passerade alla möjliga samiska föremål revy och han berättade ingående om dem alla. Praktiskt tänkande kännetecknar detta naturfolk, vilket en mjölkstäva från äldre tid vittnar om. Den är skapad av en björkrot och så utformad att renkon kan mjölkas utan spill trots att den oftast inte står still. Ja ni förstår, överkanten vänder mycket inåt så att skvimpande mjölk kastas tillbaka i kärlet.

Samiska skapelseberättelsen utgår inte människan utan en renko. Enligt den gamla samiska mytologin lever de döda men på en annan plats. I varje samegrupp fanns en eller flera nåjder, som bland annat kunde samtala med de döda. Ibland fick nåjden ett budskap från någon död att det fanns många rovdjur i närheten och att man borde offra. Oftast blev det så att en skröplig rentjur som fick sätta livet till. De svenska samerna tvångskristnades på 1700-talet.

Han berättade under en dryg timme om sina olika samlingar, insatser, upplevelser och resor. Birger är född i Soppero i Tornedalen och har varit en resande ambassadör för den samiska kulturen. Vid ett tillfälle besökte han i ett sådant sammanhang Japan och där utspelade sig då en viss förvåning. Sappero? Ja så småningom klarades allt ut.
Hela den informativa föreläsningen hade glädjens tecken och Birger lockade fram mängder av skrattsalvor när han berättade om olika händelser kopplade till sina resor i världen som ”sameambassadör”.

Birger har under sitt liv samlat många samiska föremål och nu har han varit aktiv i skapandet av ett museum i Lycksele, som förhoppningsvis kommer att för all framtid vara knutpunkten för den som vill ta del av den samiska kulturen.

Nu bröt man en stund för en enkel måltid. Och vad passade väl bättre än en rejäl renklämma med dryck efter eget val. Sedan kaffe med hembakad stor kaka. Och salt i kaffet för den som så önskade.

Så fortsatte under ytterligare någon dryg halvtimme en låt oss kalla det ”frågestund”, där massor med frågor dök upp och fick sina uträtande svar av Birger. Bland annat kom man in på Silvermuséet i Arjeplog, på ortnamnsfrågor och skyltningen i Lappland med ortnamnen på samiska, Sametinget och samiska föreningsorganisationer i Sverige. Hos oss finns en förening som heter Västernorrlands Sameförening och i den kan man som ”ickesame” bli stödjande medlem för den blygsamma summan av 100 kronor eller familj 150 kronor, framhöll Birger.

Innan det var dags att övergå till fortsatt mingel kallade klubbens ordförande Gerhard fram aftonens stab som planerat och genomfört arrangemanget, Sten, Anders, Sture och Sonja och manade till en stor applåd för dem. Därefter bad han Birger komma fram och framförde ett stort tack till honom för en helt igenom underbar föreläsning/visning och överlämnade en liten gåva och han applåderades förtjust.

Efter dragning i aftonens lotteri, och då man helt rensat vinstbordet, närmade sig en helt igenom innehållsrik afton både till kultur och mat, ja mat är ju också kultur, sitt slut efter nästan fyra timmar.

WordPress – Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.