Roten festar i Grekland
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten festar i Grekland

SPF Västernorrland
Publicerad 2012-11-08

Åtta gäster, fr. v. i bild sex från Gaffelby Club och två från Club Freja, fick ta emot Club Rotens Årsbok 2011 av klubbens ordförande.

Fredag kväll 2 november sitter ett 50-tal seniorer i Club Roten och gäster från ett par andra SPF-klubbar i Sundsvall och njuter på klubbens årliga temafest, som just i år har temat Grekland.

Som vanligt har klubbmästarparet Britt och Thorvald ännu en gång gjort sin årliga septemberresa ut i Europa. Och givetvis tog man som vanligt med sig hem allt från upplevelser till mat- och matintryck och spännande drycker. Och allt praktiserades denna afton. Till och med musiken hade grekisk framtoning under måltiden.

Man samlades i baren där välkomstdryck och lätta tilltugg bjöds under någon timme. Både bar och matsal hade dekorerats i grekiska flaggans färger, blått och vitt och många hade piffat upp sin klädsel i dessa färger med passande accessoarer.

Britt bjöd så alla att ta plats i matsalen vid tjusigt uppdukade bord. Vinet fylldes i glasen och förrätten, grekisk sallad, bröd och en liten ouzo serverades. ”Den lille” tömdes med ett ord från Britt: ”Jamas!”.

Nu tog klubbens ordförande till orda. Han beklagade först att han inte kunde hälsa välkommen som tidigare skett under åren på temalandets eget språk. Det gick liksom inte att uttala de ”hieroglyfer” som Google.translate översatt den svenska texten till så han sade kort och gott: ”Mina damer och herrar. Hej! och välkomna alla glada medlemmar och gäster till vår temafest Grekland!”. Så härledde han att Club Roten nog har sina rötter i det
gamla Grekland genom att bland annat komma in på Pythagoras sats, begreppet kvadratRoten.
Men i det stora kollektivet SPF ryms många klubbar och just nu fanns tre sundsvallsklubbar representerade vid borden. Han välkomnade än en gång alla och utbringade SPFs skål.

En härlig måltid med grekisk anknytning bjöds deltagarna. Först en mustig grekisk sallad, tzatziki, bröd och en lite ouzo att smaka. Så grekiska färsbiffar med tomatsås och rostad potatis. Slutligen vaniljglass med rostade nötter, honung och chokladtryffel i form av en kula och så förståss kaffe med en liten avec för den som så önskade. Under måltiden underhöll kvällens orkester Gaffelby Swing Quartet med Kurt O. Eriksson, klarinett, altsax och piano, Åke Åslund, trummor, Jonas Sundquist, bas och Lars Elg,
piano, kornett med sköna låtar.

Britt, som satt sig ordentligt in i Greklands historia och en hel del annat om landet och dess personligheter både förr och nu, höll en charmant föreläsning. Hon gick bland annat tillbaka till 700-talet före Kristus och berättade om föregångarna till dagen Olympiska spel. Då talade man om Olympiska lekar och de varade en dag till guden Zeus ära. Hon vandrade sedan snabbt fram till nutid och kom bland annat in på grekisk välkänd musik och film och exemplifierade.

Vid kaffet återkom klubbens ordförande. Han kallade fram Britt och Thorvald, kvällens värdpar, och tackade dem för sitt engagemang för klubben och årets temafest. Han överlämnade till dem boken ”Världens städer” och hoppades att man till nästa års resa och temafest kan ha nytta av den i planeringen. En flaska grekiskt vin överräcktes att nyttjas när man studerar boken och beslutar om resan 2013. På hemmaplan har Britt också haft hjälp av andra flinka fingrar och Maritta, Anders och Sten och de fick som tack
möjligheten att på ett ögonblick bli miljonärer – ja med Trisslotten hjälp förståss.

De åtta gästerna i form av fyra par kallades fram och till varje par överlämnades klubbens uppskattade Årsbok 2011. Även fyra nya medlemmar i klubben, som inte hunnit nålas ännu vid ett ordinarie klubbmöte kallades fram och välkomnades i klubben med varma applåder. Dessa fyra kommer att få sin klubbnål vid mötet 8 november.

Nu tog dansen vid på riktigt och den varade länge till härliga jazzlåtar formade av instrument och personer i Gaffelby Swing Quartet.

SPF Västernorrland
Publicerad 2012-11-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas