Roten fir(r)ar Oskarsgala
Landet runt | SPF Västernorrland
Hilding och Sten, dagens burkslavar, hade fullt upp med att öppna burkar och förse gästerna. Å andra sidan hade man fördelen att inandas den maximala aromen många gånger.

Roten fir(r)ar Oskarsgala

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-08-29

När Club Roten strålar samman för aktiviteter strålar även solen. Men det torde vara känt för alla att man har tumme med både Gud Fader och SMHI. Så 23 augusti träffades ett 40-tal medlemmar i Hulistugan för att smaka årets upplaga av den nyligen ”frisläppta” fisken som just jäst färdigt och burkats.

Men innan dess samlades man på tunet där det serverades fläderdryck à la Maritta och tilltugg. Här byggdes stämning och spänning upp inför den väntande strömmingen. Samtalen rörde
i lagom stora grupper på bänkarna allt från väderstatistik, resor, barn och barnbarn till det kvällen före i TV visade första programmet om äldreboenden. I en grupp diskuterade man den så kallade läsplattan och intresset verkar stort för kurser och gemensamma inköp.

Dags att flytta in till dukade bord där den ljuvliga doften tagit över luftrummet. Och så bjöd Maritta alla att sjunga med i den för Roten nyskrivna öppningssången på melodin Kalle på spången: Sångtexten hittar du nedan, sist i artikeln.

Nu följde både gaffligt och knivigt arbete och burkarna tömdes i någon sorts omvänd exponentiell funktion. Först snabbt, sedan allt långsammare. Det blev till och med kvar några firrar.
Ut i solen igen för kaffe och en mazarin och fortsatta diskussioner om allt mellan himmel och jord. Härligt att känna hur solvärmen fortsatte att påverka den just intagna fisken precis som den gjort tidigare under sommaren då den legat i stora tunnor. Var man månne en sorts tunna? Nej!

Kvar i stugan stod det stora prisbordet som man tidigare sålt lotter till och dess omfång hindrade att man bar ut det till kaffeborden. Alltså bar det av in igen. Massor med fina vinster fann sin mottagare. Gerhard kallade så fram de sex som arbetat intensivt och engagerat med allt som hört festen till, inköp, dukning, förberedelser, städning, Maritta, Hasse, Gerd, Hilding, Anders och Sten och överlämnade till dem ett litet diplom som bekräftade alla gästers stora tack och så fick man en värmande applåd.

Öppningsvisa

Text: Karl O Gerhard för SPF Club Roten 2013    Melodi: Kalle på spången

Vad älskar man mest, på en surströmmingsfest?
Jo Oskar, Oskar, Oskar i burken,
Och vad smakar väl bäst, fermentad och jäst?
Jo Oskar, Oskar, Oskar i burken.
Så ta nu en firre och skär dig en bit,
stoppa i munnen och njut med aptit,
För suris är fisken att älska med flit,
Särskilt Oskar. Vilken Oskar? Jo Oskar. Vilken Oskar?
Jo Oskar, Oskar, Oskar i burken.

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-08-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas