Roten går till havs
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten går till havs

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-04-22

Måndag 15 april tar en lagom stor styrka medlemmar i SPF Club Roten plats i den buss som klockan 09.00 lämnar Norrlands huvudstad för att via rikets d:o ge sig ut på en kryssning med Birka Paradise till Ålands huvudstad Mariehamn. Resan mot Stockholm gjorde måltidsstopp i Gävle Bro och då passade klubben på att hälsa den sena våren välkommen med en lättvinsskål och tilltugg. Ja vår eller vinter? Vädret var allt ganska kyligt. Men kalendern visar att det nog är vår just då i Gävle.

Väl framme i Stockholm hann vi med en skön och avkopplande stund i Birkaterminalens servering med både vin, öl, kaffe och lite smått och gott efter eget behag innan det var dags att borda fartyget som strax lossade förtöjningarna och seglade ut precis på tidtabell klockan 18.00.

Vi hade bokat första servering av buffémiddagen så det blev att på mindre än en halvtimme stassa upp sig en smula inför kvällen.

I lugnt och städat tempo lät vi oss i sakta gemak ta del av allt som bjöds, ja ändock inte allt, utan fastmer efter eget tycke och smak. När Utö* passerat två gånger förbi det smala sund som vi kallar strupen så kändes det faktiskt att det verkligen är vår. En buffémåltid i glada och goda vänners lag med lagom mängd av både svagare och starkare drycker bygger upp humöret för en fortsatt helkväll ombord.

Nu fick för en stund den enskilda egna viljan bestämma och man besökte både taxfreeshoppen och olika attraktioner ombord. Kvällen fortsatte och måhända slutade med dans och fortsatt samvaro i Club Copacabana innan hytternas ”slafar” bjöd på horisontell vila.

Över ett relativt lugnt Ålands hav begynte så hemresan mot Stockholm med ca 14 knops fart där inte lägre farter gällde. Man hinner otroligt mycket på en resa på drygt sex timmar, både vila, shopping, äta, fika och inte minst umgås.

Nu förtöjde vi vid Stadsgården intill Slussen och där stod vår buss nära till som nummer 1. I väntan på avfärden föll blicken på Katarinahissen vars digitala termometer visade +6 grader. Vid kontakter under dagen med Sundsvall fick vi beskedet att där lyste solen och tempen var runt +12 grader. När Gävle passerades bröt solen fram men då var det bara en halvtimme till dess den gömde sig bakom horisonten. Och i samma veva svängde vi in på parkeringen vid Hagsta krog för en sen enkel men god måltid.

Sista delen av resan gick, ja man kan väl inte längre säga ”som tåget”. Den gick helt enkel snabbt och elegant tack vare en skicklig chaffis från Byberg & Nordin.

*) Utö – snaps med mild smak av citron och fläder, alkoholhalt 38%. Rekommenderas!

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-04-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas