Roten i Tantmuséet bland hattar och burkar
Landet runt | SPF Västernorrland
Håsjö gamla kyrka med sin välkända klockstapel byggd 1779.

Roten i Tantmuséet bland hattar och burkar

SPF Västernorrland
Publicerad 2012-06-21

Club Roten i Sundsvall drog iväg mot hemligt mål 12 juni. Som vädertraditionen bjuder så ”kastade vi loss” från Skvaderskolan i lite gråmulet väder. Men vi hade ju liksom i andra sammanhang i klubben bokat sol och värme så nog skulle den blå himlen vis sig bara vi kom en bit på väg. Och precis som vi är vana vid så kom solen in i bilden. Resan gjordes i en dubbeldäckare frånTorpshammars Buss för 78 passagerare. Ja det var förståss några tomma säten, men aldrig tidigare vid våra hemliga resor har anslutningen varit så stor.

Inga ledtrådar delades ut vid avfärden utan gissningarna fick bekräftas successivt av vägvalet. Men så här i efterhand kan vi väl tillåta oss att ge en ledtråd till läsarna. ”Källerud, skådespelare, hans förnamn ingår i ortsnamnet liksom tre bokstäver ur efternamnet”. Solklart!

På väg mellan Holm och målet gjordes ett stopp där det serverades kaffe och macka och man kunde i större grupper enas om vart vi nog var på väg. Solen gav tecken på att vilja bryta fram och vi kunde se små blåa området på himlen.

Strax fortsatte färden och nu närmade vi oss Kälarne och stannade först vid Tantmuséet för ett ingående studium av olika ting från förr, hattar, pannlappar, kläder, kaffeburkar, ja nästan allt.

Nästa anhalt var Kälarne Textil & Inredning där det gavs tid till både minutiöst granskande av allt man hade i form av tyger, inredningsprylar, kuddar, prydnadssaker och så shoppingchans.

Nu kurrade det i de inre regionerna hos de flesta och lunchen hägrade men först en tur på 3-4 kilometer och plötsligt en skylt som pekade mot Grannäset Gårdsbutik & Kök. Väl framme vid den stora sjön med namnet Hemsjön, välkomnades vi av krögarparet Eva och Dan som kort berättade om allt vi snart skulle få uppleva på platsen, maten och solen som alltid lyser dagtid över nejden. Men först alltså en rejäl måltid. Det serverades  helstekt fläskytterfilé med härlig rotsaksgratäng och som dessert till kaffet en panacotta.

Så följde en berättelse av Eva och Dan om hur Grannäset vuxit fram sedan gården etablerades på 1860-talet. Gerhard passade på att tacka värdparet med en liten gåva och lagom därefter kom Dan in med två nykläckta kycklingar bara ett par timmar gamla eller unga om ni så vill. Därefter vandrade vi ut i solvärmen.

På gården finns massor att se i museiväg, allt från många olika gamla verktyg och redskap till gamla textilier. För att inte tala om den underbara naturen och den sköna luften med sol och vindstilla. Och blommorna! Vid passande tillfälle där alla samlats på gårdstunet tackade Gerhard vår klubbmästarinna Britt med en gåva för ännu ett lyckat arrangemang och vår chaufför fick även han en lämplig liten gåva för sitt tålamod med oss och säker körning så här långt.

Efter någon timmes rundvandring tog man så bussen i besittning för att sakta åka hemåt men en helt annan väg än morgonens resa. Första stopp på återresan skedde vid Håsjö gamla kyrka. Där beundrades bland annat klockstapeln som fungerat som förebild för den kopia som står på Skansen. Här finns också Sveriges äldsta kyrkklocka som tillverkades på 1200-talet.

Innan vi så kom hem gjordes ytterligare ett stopp invid Indalsälven i Bispgården. Naturskönt och härligt i den varma försommarluften. Här serverades kex, ost och passande valfri dryck och med båda händerna upptagna samtalade man och beundrade samtidigt den vackra älven.

Sista biten gick som en midsommardans och vid 19-tiden skildes man åt efter en i alla avseenden verklig heldagsutflykt.

 Håsjö gamla kyrka med sin välkända klockstapel byggd 1779. Välkänd och ofta betraktad kanske just därför att den kopierades bit för bit och invigdes på Skansen i Stockholm 1892.

SPF Västernorrland
Publicerad 2012-06-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas