Roten i Timrå kyrka
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten i Timrå kyrka

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-12-06

”Tänk om lördagsvädret kommit en dag senare. En halvmeter snö på parkeringen när man vaknade. Men Club Roten har som bekant alltid tur med vädret, så även denna söndag 2 december med sol och -11 grader. Färd i nio egna bilar i kortege med ett 35-tal medlemmar till Njurunda kyrka”. Ja så började vår artikel förra året när klubben gjorde sin traditionella adventsutflykt. Jämför hur grön och snöfattig första advent vi hade detta år.

Första advent är speciellt. Man förbereder inför julen och deltar kanske i högmässa, tittar på julskyltning, lyssnar på körsång i GA-kyrkan.

Just första advent har blivit ett ”måste” för många i Club Roten, att gemensamt besöka någon kyrka på lagom avstånd och känna extra förstärkt gemenskap och även fira in det nya kyrkoåret.

Timrå kyrka, nyligen återinvigd, blev årets utflykt. Kyrkan är fantastisk ur många synvinklar. Den har en akustik och ett ljudsystem som ger lyssnaren allt som kan begäras. Den har en kör som inte går av för hackor. Och den har en personlig och mjuk gemenskap bland dem som agerar. Åtminstone denna dag, men sannolikt alltid.

Predikan av kyrkoherde Mattias Huss handlade bland annat om tradition, kyrkans tradition och vår tradition som individer. Att följa traditionen kan kanske betraktas som konservativt och visst ser många just kyrkan och dess återkommande händelser under kyrkoåret som viljan att bevara. Och det skall vi göra, men samtidigt sträva framåt, vara öppna för nya saker. Han kom in på vårt behov av att skapa inre ro och stillhet inför den stora högtid som ligger framför oss och berörde i den meningen, familjen, städa lite men också ”röja” i våra liv, kanske med julfasta avstå. Avstå från sådant som gör att vi känner stress och förlorar den inre ron.

Efter ett uppskattat kyrkobesök återvände gruppen till stadens centrum och Restaurang Bryners Kök på Kyrkogatan (passande gata efter ett kyrkobesök). Där serverades en jultallrik och några småvarma rätter, kaffe och godis. Och alltsammans startade med glögg och pepparkaka. Samtalen vid borden kom nog till stor del att handla om planering inför julen. Resa bort, vara hemma, träffa släkten, sporta och hålla igång.

Mörkret hade börjat falla, gatlyktor och skyltfönster lyste upp den yttre miljön när vi så småningom sökte oss ut till snöfria gator och parker.

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-12-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas