Roten lämnar tonårsstadiet
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten lämnar tonårsstadiet

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-10-31

Vinet är serverat och här sjungs öppningsvisan varefter klubbens ordförande välkomnar.

Ja så som rubriken uttrycker kan man väl säga om en seniororganisation som firar sin 20-åriga existens och därför inbjudit till en stor jubileumsfest fredag 25 oktober, nästan på dagen för klubbens tillkomst. Det var den kände sundsvallsbon Bertil Eriksson som drog igång klubben 27 oktober 1993. Han är, som stor fotbollsspelare i yngre år, än idag välkänd under namnet ”danskdödaren”.

Först en trevlig mingelstund i ”baren” med dryck och mångavgoda snittar, där klubbens medlemmar fick bekanta sig med gäster från både förbundshåll, distriktet och representanter för Sundsvall olika SPF-klubbar. Delar av Tuna Bygdegille underhöll med musik under mingelstunden.

Så var det dags för kvällens toastmistress Britt Eliasson att bjuda in till festsalen, med vackert dukade bord. När alla funnit sina platser serverades vinet av den 20-hövdade gillegruppen. Strax tog Britt till orda och påbjöd unison sång av öppningsvisan ackompanjerad av gillets spelmän. När sista strofen tonade ut stod klubbens ordförande Gerhard på podiet och hälsade välkommen. Han vände sig till egna medlemmar, gäster från förbundet, distriktet och andra SPF-klubbar i Sundsvall och välkomnade alla och utbringade en skål för SPF.

Gillet skötte sedan hela måltiden på det”Wallmanska sättet”, ja bättre, serverade sjöng, dukade av, spelade, serverade igen och så vidare. Menyn var av högsta klass fastställd av klubbstyrelsen och producerad av Smakmakarna. Vad sägs om följande: Rökt rensteksmousse på hembakad lingonkavring med örtolja och liten tomatsallad som förrätt. Huvudrätten bestod av Timjanstekt fläskfilé
och potatisgratäng med rotfrukter och chilibearnaise. Och allt detta härliga följdes av en dessert med Chokladmoussetårta med björnbärstopping och lättvispad grädde.

Vid kaffet då det också var fritt fram att inhandla en passande avec återkom så Britt men nu hade hon en talarlista och först på plan att uttrycka sin uppskattning över klubben och dess arbete var förbundets kanslichef Stickan Carlsson. Han gjorde en kort resumé om hur SPF skapats och utvecklats och menade att varje pusselbit i form av en lokal framåtsträvande klubb är ett måste för fortsatt framgång. Han pekade på Club Roten som ett exempel och gratulerade klubben med en gåva. Så gick ordet till distriktets ordförande Jarl Strömbäck som också betonade vikten av att vi alla lyckas i vår strävan att föra fram äldres rättmätiga krav men att vi även ser behovet av trevlig och aktiv samvaro i seniorlivet. Han gratulerade även han till klubbens ”inträde i vuxenlivet” med en blomstercheck.

Dags så för ordföranden i Samrådet för Sundsvalls SPF-klubbar, Jan Eric Nyberg, att ta över mikrofonen och tala för Samrådsklubbarna. Han framhöll Club Roten som en exemplarisk klubb där
samarbetet både med klubben och dess ordförande, som även är sekreterare i Samrådet, är angenämt och stimulerande. Det har utvecklats en kutym vid uppvaktning av SPF-klubbar i Sundsvall, innebärande att klubbarna går samman om en gemensam penninggåva som överlämnas till Hospice i Sundsvall i jubilerande klubbens namn. Jan Eric överlämnade ett dokument från Hospice på mottagandet samtidigt som han överräckte en stor blombukett till Club Roten och dess ordförande.

Tomas Holmin, ordförande i Club Balder, greppade så mikrofonen och höll ett från Club Balder riktat gratulationstal och överlämnade som gåva klubbens maskot Träpatronen.

Arne Nordstrand, Club Gaffelby, framförde en personlig gratulation från Bengt-Olov Lindelöf, som befann sig i Stockholm just denna helg, på en sedan länge en planerad gemensam teaterresa i klubben.

Nu tog så Tuna Bygdegille farväl med ett kort framträdande och grabbarna i BSO – Bengt Stefans Orkester – intog scenen. Man började med en underhållande egenskapad repertoar med festliga låtar och egna texter. Det är nog bara att konstatera att BSO är snäppet vassare än sin kollegaförkortning BAO.

Nu tog dansen vid och den pågick en lång bit in på natten. Det verkade på något sätt som att alla var väl medvetna om att nästa natt skulle man tjäna en hel timmes sömn på grund av att vi gick in i vintertid. Någon av våra långväga gäster uttryckte till mig som skriver dessa rader en beundran över att se så många dansanta äldre och så aktiva i dans efter dans.
Ja det är bara att säga som det är: Det är Club Roten det i ett nötskal!

SPF Västernorrland
Publicerad 2013-10-31
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas