Roten lär modern tryckteknik
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten lär modern tryckteknik

SPF Västernorrland
Publicerad 2011-11-06

Nyligen gjorde att 20-tal medlemmar i Club Roten ett studiebesök på MittMedia Print AB för att få en inblick i hur våra morgontidningar trycks. Tidigare tryckeriet i Sundsvalls Tidnings hägn har gått upp i MittMedia Print och då gjordes en stor investering i en ny modern tryckpress och tillhörande packsal med transportband för bl a helautomatisk ibladning av bilagor. Nu trycks förutom Dagbladet och Sundsvalls Tidning även en stor del trycksaker som blir bilagor i tidningar i princip över större delen av Norrland.
Deltagarna togs emot av platschefen Reinart Bergsten som först berättade om projektet och om modern tryckteknik. Intresset för teknik överhuvudtaget är stort i Roten och därför ställdes också många frågor.
Därefter gjordes en rundvandring och man fick sig beskrivet på plats hur pressen fungerar och man såg den i drift tryckande någon kommande bilaga, kanske för våra lokaltidningar. Det som är också är intressant är rullbytena som sker helt automatiskt där den nya rullen roteras upp till exakt rätt hastighet och – pang – så klistras pappersbanan ihop under pågående tryckning. Men tyvärr kunde vi inte få se den funktionen.
Åter till konferensrummet och ytterligare frågor innan Reinart avtackades av klubbens ordförande. Och vad kunde vara lämpligare att överräcka till en tryckerispecialist än en tidning – senaste numret av vår egen Veteranen.

Bilden: En del av Rotenstyrkan lyssnar på Reinart Bergsten som berättar om packsalens hantering av de nytryckta tidningarna.

SPF Västernorrland
Publicerad 2011-11-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas