Roten lyssnar på ”Gröne gubben”
Landet runt | SPF Västernorrland
Tv: Anders avtackar dagens kåsör Lars. Th: Kenneth sänder ut ett järnpiller från IronWorks.

Roten lyssnar på ”Gröne gubben”

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-09-17

Höst även om det inte känns riktigt så. Sommaren vill stanna hos oss. Men enligt kalendern är det dags och nu träffades ett 50-tal medlemmar i Club Roten, Sundsvall, 11 september för terminens första möte. Ordföranden Gerhard kunde välkomna även fem gäster som alla förhoppningsvis blir nya medlemmar.
Under den inledande fikastunden delades programmet ut för höstens/vinterns aktiviteter och Kenneth Andersson från IronWorks gav en kort info om möjliga gruppträningar till facila priser. Mycket kommer att ske, bl. a. förutom ordinarie möten, både flera studiebesök, poesihörnor, kyrkresa, fester, kurser och mycket annat.
Bensträckare och förflyttning till aulan där klubbmedlemmen Lars Ödmark, känd som ”Gröne gubben” i ST under många år, kåserade. Lars satte titeln ”Min start i livet som tidningsman” och berättade detaljrikt om hur han som ung kom in i tidningsbranschen 1961 och hur han sedan utvecklades och samtidigt var med och utvecklade tidningen. Den tidens redaktionslokaler var fyllda av dofter av Björnklister, John Silver, doft av cigarr och Greve Hamilton. I ett hörn stod en teleprinter som spottade ut kilometervis med papper med nyheter från TT. Gårdagens teknik med sätteri och blygjutning skapade ett ökat tempo på kvällskvisten när det började dra ihop sig för sättning av alla rubriker och all text liksom bilder. Det hände apropå bilder ibland att man som nattredaktör inte fick fram filmrullar som någon lokalredaktör sänt med bussen och chauffören glömt att lägga materialet i tidningens låda på busstationen. Taxi blev ibland räddningen i jakt på filmrullen. Inte underligt att förbrukningen av Novalucol var högre än genomsnittet i samhället och märkligt att ändå så få drabbades av magsår. På den tiden var tidningen full av medarbetare, idag är styrkan väsentligt mycket mindre. Samtidigt har formatet blivit mindre, på gott och ont, och tidningsproduktion är idag byggd på digital teknik.
Flera chefredaktörer och kända tidningsmän på ST passerade revy i Lars kåseri och satte igång skrattsalvor vid flera tillfällen.
Lars fick som tack för sitt föredrag en gåva som överräcktes av kassören Anders och en varm applåd.
Nu följde dragning i det välfyllda lotteriet där traditionen skapats av Sture att skänka fem välfyllda lingonpåsar till prisbordet. Hur han detta år hittat bären är nog en gåta men Sture har nog särskilt lingonsinne och ”nosar” upp dem i naturen.

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-09-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas