Roten trivs på Knaust
Landet runt | SPF Västernorrland

Roten trivs på Knaust

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-01-20

Ett 15-tal medlemmar i SPF Club Roten gjorde ett studiebesök på nuvarande Elite Hotel Knaust i mitten av februari. Ulrica Widmark-Norberg, direktör för hotellet, tog emot och guidade gruppen . Man samlades i det som en gång var hotellets Schweizeri, där hon berättade om familjen Knaust, hotell Nord, stadsbranden som ödelade hotellet och sedan om återuppbyggnaden och händelser fram till dagens förhållanden. Hon vävde på ett intressant sätt in händelser som påstås ha skett men ingen kunnat verifiera och som nog måste betraktas som skrönor.

Exempelvis den om en kung eller kanske en kavallerilöjtnant, ingen vet vem det var, som red uppför den välkända trappan. Eller han som i spegelsalen ställde frågan om hur mycket en viss spegel kostade och fick svaret att den inte var till salu. Han drämde då käppen i spegeln så glaset yrde och frågade på nytt: ”Hur mycket kostar den nu då?” Mannen var mycket stadd i kassa och betalade för en ny spegel. Vid ett annat tillfälle gick det hett till och inredning krossades, men dagen efter kom den förmögne värden för gästerna och betalade för det hans sällskap förstört.

Eller såsom den kända myten om Skvadern, skjuten 1874 av flottningsinspektoren Håkan Dahlmark. Den fick sin upprinnelse en våt kväll på Knaust i tidigt 1900-tal.

Hon berättade också om nuvarande ägaren till hotellkedjan Elite Hotel, Bicky Chakraborty från Indien och hur han hamnade i Sverige på 1960-talet. Det finns mycket att ta del av på nätet om familjen Knaust och hotellets historia. Googla, hitta och titta!

En rundvandring gjordes därefter och man tittade bland annat på några olika rumstyper, utsmyckningar och ett ”historiskt” inrett rum där allt från tapeter till möbler skapade känslan av att bo på detta hotell vid förra sekelskiftet.

Hela besöket avslutades med en smakfull och trivsam lunch.

 

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-01-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas