SPF i Älmhult slår ett slag för danskulturen
Landet runt | SPF Kronoberg
Foto: Colourbox

SPF i Älmhult slår ett slag för danskulturen

SPF Kronoberg
Publicerad 2013-11-19

Under ca ett år har 30 glada pensionärer i Älmhult träffats i studiecirkelform och skrivit om dansbanor och orkestrar, som funnits i Älmhults kommun under mer än 100 år.

Det hela började 2011 med att 8 medlemmar deltog i en studiecirkel genom Studieförbundet Vuxenskolan. Ämnet var ”Jag minns det som igår”. Där diskuterade och skrev deltagarna om allt vad man upplevt under sina cirka 70 levnadsår. Från skoltiden, ungdomstiden, arbets- livet, familjeliv, intressen, utvecklingen, om hur allt har förändrats med mera. När man gick igenom ungdomstiden var det flera som sa: -Minns ni hur roligt vi hade när vi var ute och dansade.

Ledare i gruppen var Kenneth Junerup, som är sekreterare i SPF Älmhult. Han var själv mycket intresserad av dans, musik och kulturfrågor. Så när studiecirkeln tog slut, ville han gärna fortsätta med att träffa fler SPF-pensionärer, nu kring ämnet Dans. Han hade också för ca 50 år sedan åkt 9 mil till Älmhult för att dansa och visste att det funnits många dansbanor och orkestrar i kommunen.   Kenneth fick då idén om att samlas inom SPF i en ny studiecirkel och skriva ned så mycket som möjligt, kring dansbanor och orkestrar i Älmhults kommun. Det blev 30 medlemmar som anmälde sig! De har nu arbetat i 5 olika grupper: Älmhults centrum, väster, norr och öster i kommunen samt en orkestergrupp.

Grupperna har sedan träffats cirka 2 gånger per månad i storgrupp och redovisat samt gett varandra tips och idéer inför det fortsatta arbetet. Flera gånger har gruppen haft ”expert-besök” från bland annat kommunens arkivarie, Smålands Musikarkiv och hembygdsforskare. Alla träffarna blev mycket trivsamma, för deltagarna pratade också om gamla minnen, man fikade, lyssnade på dansmusik och ibland dansade man en stund, om tiden räckte till.  Gruppen hade också en egen ”signaturmelodi”, som man sjöng nästan varje gång man träffades. Det var Rose-Marie Stråhles ”Sommaren 62”, vars melodi var härlig, liksom texten som man kände igen från just omkring 1960 då många var ute och dansade.

I mitten av maj i år avslutades de 5 grupperna med att deltagarna åkte ut på en motionsdans i Eneborg, Eneryda, anordnad av SPF i Virestad utanför Älmhult. Nu fortsätter en grupp på sju personer arbetet med att färdigställa allt material i  ett häfte, som ska säljas lagom till jul. I häftet berättas om danskultur i allmänhet och om lokala dansbanor och orkestrar i synnerhet.

Ämnet har passat bra in i SPF´s riksomfattande kampanj ”Vi slår ett slag för det friska”.  Dessa 30 pensionärer i Älmhult är i alla fall helt överens om att de i studiecirkeln upplevt både nytta och nöje samt fått lite motion på köpet.

SPF Kronoberg
Publicerad 2013-11-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas