Landet runt | SPF Skaraborg

SPF i Tibro åkte till Antarktis

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-01-27

alt

alt

Man flög från Sverige direkt till Rio de Janeiro och vidare till Buenos Aires i Argentina. Där fotograferade Jan bl.a. ”De galna mödrarnas torg” och segelfartyget Uruguay med vilket Otto Nordenskjöld och hans män räddades ur isen år 1901. I Ushuaia på Eldslandet gick sedan Jan och hans grupp ombord på ett stabilt fartyg och for till Falklandsöarna och Sydgeorgien. Där fick han fina bilder på albatross, stormfågel, åsnepingvin och några av de 200 000 kungspingvinerna. Pingvinerna saknar naturliga fiender, när de är på landbacken. Detta medför att de är nyfikna på människor och gärna kommer nära.

I Grytviken finns ännu spår av den industri, som gav valolja av 1,9 miljoner dödade valar. En stöddig elefantsäl på sex ton var kärlekskrank och hela sällskapet gladde sig åt att få en bild på en kejsarpingvin. Den blir 115 cm hög och kan väga cirka 30 kg. Is, snö, isberg och fastfruset fartyg bland alla labbar och andra fåglar, som bara finns på Antarktis, inramade denna makalösa resa.

Jan är ju en mycket duktig fotograf, och han berättade humoristiskt och medryckande, så man riktigt kände sig vara med på gummiflotten, när den i hög sjö for fram mellan mäktiga isberg. Vi här hemma tyckte nyligen, att det var förskräckligt kallt, när termometern visade c:a – 20 grader, men på Antarktis är medeltemperaturen – 55 och som kallast – 89,2 grader. Då åkte han frivilligt dit för att med sin kamera fånga sälar, pingviner, labbar o.s.v.

Så avslutades årets första månadsmöte med gröt, skinkmacka, kaffe och kaka. Man hade räknat lite fel på grötåtgången, så några fick ta kaffet före gröten, mens man ilade iväg efter fler grötkorvar.

Text: Torbjörn Möll

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-01-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas