SPF Klubb 65 på hemlig resa
Landet runt
Staffan Larsson och Ibba Andersson Forsby Kvarn, Foto Thord Lidström

SPF Klubb 65 på hemlig resa

Publicerad 2013-06-19

Den 11 juni kl. 07.40 på morgonen åkte 50  förväntansfulla medlemmar på en hemlig resa. Färden gick mot Fagersta och första uppehåll var Folkärna Hembygdsgård i Avesta kommun. Här besökte vi glasmuseet där vi under Anna-Stina Andersson kunniga guidning fick lära oss mycket om pressglas som var vårt vardagsglas under 1940-50 talet och många kände säkert igen de glasassietter som man som barn ätit tårta på.

Färden gick vidare mot Gävle och nästa uppehåll var Högbo Bruk och Björk & Berries där Britt Lindström berättade om tillverkningen av skönhetsprodukterna som till 100 % består av naturliga doftråvaror med tonvikt på lokala produkter som smultron, lingon, blåbär och björklöv från trakten kring Högbo. Vi fick tillfälle att köpa unika produkter till reducerade priser och det doftade mycket gott i bussen efter detta besök.

Nästa uppehåll var Forsbacka Wärdshus där vi intog vår lunch i tjänstemannamässen och beundrade de unika takmålningarna. Vi fick information om Forsbacka Bruk där man började med järnhantering på 1500-talet och under 1940-talet hade man inte mindre än 1000 anställda. Det sista valsverket lades ned 1981. Färden gick sedan vidare till Gävle där vi promenerade i de gamla stadsdelarna.

Sista uppehållet var vid Forsby Kvarn och Kafé i Simtuna socken utanför Enköping. Vi intog vårt kaffe utomhus vid den porlande Örsundaån och inne i kvarnen berättade Ibba Andersson och Staffan Larsson om Forsby kvarn som byggdes 1860 och var en samlingsplats för bygden. De ville öppna upp platsen för allmänheten igen och i två somrar har man genom byggnadsvårdsföreningens försorg anordnat byggnadsvårdsläger och tillsammans med skickliga hantverkare renoverat kvarnen. Både Ibba och Staffan är musiker och i augusti planerar man att efter ett års uppehåll anordna konserter med klassisk musik. Efter denna trevliga avslutning bar det av hemåt mot Hallstahammar och vi tackar Inger och Ove Tornin för en mycket lyckad resa.

Birgit Lewin

Publicerad 2013-06-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas