SPF Köpingshus resa till Höga Kusten
Landet runt | SPF Västmanland

SPF Köpingshus resa till Höga Kusten

SPF Västmanland
Publicerad 2011-09-26

Morgonen var vacker lite mulet men solen bröt fram lite här och där. Vi åkte då förbi Söderbärke, Smedjebacken, Ludvika och Övertänger. När vi kom till Bollnäs så hade vi nått ifatt regnet, men eftersom vi satt i bussen så gjorde det inte något. Utanför Söderhamn vid Skärså och restaurangen Albertina så intgs resans första lunch. En mycket vacker fiskeby som låg alldeles vid vattnet.
Så fortsatte färden mot Sundsvall. Vi åkte ett tag på den gamla kustvägen som var gamla E 4. När vi var framme i Sundsvall åkte vi upp till Norra Stadsberget och tittade på utsikten över staden. Sundsvalls industrier är landets mest elströmintensiva. Här förbrukar 1% av Sveriges befolkning 5% av den elektriska strömmen. I Sundsvall finns också ett av landets Casinon. Ett föremål som de allra flesta har hört talas om är Skvadern som är en fantasifigur där framdelen är en hare och bakdelen en tjäder. I Sundsvall stod Elias Sehlstedt 1872 och blickade ut över Alnön. Han yttrade då ”och hela hamnen som en spegel låg och såg vid såg jag såg varhelst jag såg”. Därefter åkte vi över Alnöbron som är 1042 meter och var Sveriges längsta bro fram till då Ölandsbron byggdes. Vi tog en sväng ute på ön för att se hur den har utvecklats från en verklig sågverksort till ett mycket vackert boende idag både permanent och fritidsboende.
Vi fortsatte färden norrut och åkte förbi bland annat Midlanda flygplats där det står ett stort Y uppställt. Det är konstnären Bengt Lindström som har gjort detta konstverk.
Härnösand var nästa stad som vi passerade. Under 1800-talet blomstrade staden som blev först i Europa med elektrisk belysning. 1890-talet så besökte den tyske kejsaren Wilhelm II och den thailändske kungen Chulalongkorn staden. Författaren Lubbe Nordström kommer härifrån. Så var vi framme i Kramfors och tog in på hotell Kramm och en välbehövlig vila efter en så lång resa.

alt
Båten Kusttrafik mot Ulvön.

Dag 2
Tisdagen skulle ägnas åt att besöka Ulvön. Men först fick vi träffa vår guidePer Mathis Nyberg som sa att vi skulle kalla honom PM. Det var en mycket rolig och kunnig guide vi hade med oss i två dagar. Många berättelser och historier fick vi höra och många skratt i bussen.
Vi åkte över Sandöbron och när bron byggdes och de skulle gjuta på toppen så rasade hela bron ner i Ångermanälven. 18 människor dog och 3 har aldrig hittats. Färden gick vidare via Klockestrand. Det kommer flera dragspelare från den här bygden bland andra Kalle Grönstedt, Erling Grönstedt. Här vid Sandöbron är det bräckt vatten och 1 mil ovanför Kramfors är det sötvatten.
På vägen ut så bad guiden Sven-Erik, vår chaufför, att sakta ner lite. Då sa han att titta ner till höger så får Ni se. Där nere stod en älg vid ett staket. Då berättade PM att det var en konstnär som bodde där och det var han som hade gjort denna staty.
Till slut var vi framme vid Ullånger och där tog vi M/S Kusttrafiktill Ulvön. Innan vi kom till Ulvön så lade båten till först vid Docksta sedan vid Mjällomslandet. Ulvön har tidigare varit känd för sin surströmming och idag är det bara surstömmingsakademin som är kvar där förövrigt tillverkas det inte någon surströmming. Däremot så finns ett gammalt kapell på ön som en del av oss besökte.På restaurangenintog vi också dagens lunch innan vi tog båten tillbaka till Docksta.
När vi har fått fast mark under fötterna så var det dags att åka mot Skuleberget och besöka Nya Naturum. Där hade vi en guide från utställningensom berättade om landhöjningen somjust här är den högsta i Sverige efter inlandsisen. Skulebergs topp ligger 295 meter över havet och var bara 10 meter över havsytan vid inlandsisens slut. Landhöjningen är alltså 285 meter och fortsätter fortfarande om än i mindre hastighet.
PMberättade också en del historier omSkuleskogen, som är mytomspunnen och för att ha varit tillhåll för rövare och fredlösa, även övernaturliga väsen och trolldom var extra stor. En av alla historier som vår guide berättade var så här. En man skulle åka till stan och sälja en del varor samtidigt fick han med sig en lista på vad han skulle köpa med sig hem Nu gick det åt mycket mer pengar än vad han hade tänkt sig så han hade ingenting att handla för. Så när han kom hem så berättade han för hustrun att rövarna hade tagit allt han hade och hon trodde på honom. Guiden tyckte att det ibland kanske skulle vara bra att kunna skylla på rövare idag också. Dagens etapp var nu över och vi for tillbaka till Kramfors.

alt
Kapellet i Barsta.

Dag 3
På onsdagen skulle vi också göra en rundresa. Vi började med att PM visade vart demonstranterna samlades för att gå mot Lunde. Orsaken till demonstrationerna var att arbetarna inte fick igenom sina lönehöjningar på grund av dåliga tider. De hade en orkester framför sig när de gick. Demonstrationen gällde egentligen att de skulle ta i tu med strejkbrytarna som fanns i Lunde.
När vi kom till Lunde så berättade guiden vart demonstranterna stod och de var inte det minsta rädda för militären som var inkallad för det var ju svensk militär. Varför det gick så illa som det gjorde var för att någon hade sagt ”stanna i lagens namn annars skjuter vi”. Sedan är det lite olika versioner av det hela. En version var att någon hade råkat stöta till en avtryckare och geväret var inte säkrat, varför skottet gick av och flera skott avlossades. Tore Andersson gammal trumpetare i det militär blåser signalen eld upphör, varefter det blev alldeles tyst. Fem personer dör.
Idag finns ett minnesmärke uppställt som påminner om händelsen. Vår guide var, en sen kväll, och tjuvkikade på statyn innan invigningen och tyckte att den var förfärlig. Men efter invigningen fick han höra vad konstnären tänkt sig. Statyn är delad och på ena sidan finns ett hästhuvud och en arbetare, på andra sidan finns en bakdel av hästen och en stövel, så är det ett mellanrum som är helt tomt. Konstnären berättade varför det var ett tomrum att om båda sidor hade närmat sig varandra så hade detta aldrig hänt.
Det blev ett efterspel av händelsen i alla fall att militären inte fick inkallas vid demonstationer av folket. Riksrätt blev det också för en del bland annat fick den som sa ”stanna i lagens namn annars skjuter vi” för han hade använt fel ordalag han hade inte sagt ”stanna i konungens och lagens namn annars skjuter vi”. Tore Andersson blev också dömd för olaga befälsövertagande för att han hade blåst eld upphör.
Så var det dags att fortsätta färden som gick över Sandöbron och vidare till Norrfällsviken. Vi åker förbi en K-märkt skylt på Västerlunds konditori. 1950 blev denna skylt uppsatt och det var den första neonskylten i Sverige och kostade då 52.000 kronor. Under resan stannade vi till hos en kvinna som drejade och vi fick både se och köpa hennes alster.
PM berättade en hel del om bygden som vi åkte igenom. Många roliga historier bland annat finns det ju en som säger att kvinnans list övergår mannens förstånd. Han tycker det skall vara Det är inte kvinnan som har stor makt utan det är vi karlar som har för lite förstånd. Vi åkte också förbi några avrättningsplatser och där blev männen halshuggna men kvinnorna brändes för säkerhets skull.
Linné hade varit här uppe och har beskrivit dalgången. Per Molin författare är också härifrån. Det finns många små sjöar som har blivit till på grund av landhöjningen.
När vi kom fram till Norrfällsviken så gjorde vi en promenad i fiskelägret innan lunch. Så fortsatte färden mot Nordingrå och den gamla kyrkan. Där finns även en gammal ruin från den tiden då vi var katoliker här i landet och en del byggnader kvar som var stall för hästarna vid kyrkobesöket. Vi var även inne i den nuvarande kyrkan i Nordingrå. En mycket vacker kyrka och vår guide berättade en hel del om kyrkans ursprung och renovering. Bland annat så finns ett ordnament över ingången till kyrkoområdet där Kung Gustav VI Adolfs monogram finns och under hade kyrkoherden vid den tid lyckats få dit sina initialer.
Vi äntrade bussen igen och resan fortsatte till Barsta. Under tiden berättade PM att vi har haft en del riksdagsmän från Ångermanland bl a Thorbjörn Fälldin och Gunnar Hedlund. Maud Olofsson kommer också härifrån innan hon flyttade till Robertsfors. Även här finns ett ålderdomligt kapell som vi gick in i och fick en berättelse. Men innan vi kom så långt så fick vi dricka vatten ur hälsokällan. En och två muggar tyckte PM att det gick bra men tre då trodde han att vi skulle bli för unga. Så var det dags att gå uppför backen till det gamla kapellet. Det används idag till många olika arrangemang bland annat bröllop. När vi gick in i kapellet så skulle vi sitta på rätt sida och vilken var nu den, jo kvinnor till vänster och karlar till höger. Anledningen fanns bland annat i att den kant man klev över till bänkarna som var utan ryggstöd var lägre på kvinnosidan. Förklaringen var att kvinnorna inte skulle dra upp kjolarna för mycket så att karlarna blev distraherade. Det fanns en annan orsak också att barnen även de små var med och då kunde man amma utan att karlarna fick insyn. Varför bänkarna var utan ryggstöd berodde på att båtar och fiskedon förvarades där då de inte användes. Det finns en hel del målningar i taket som bland annat var bibliska motiv. Efter att vi tillsammans sjöng en psalm så gick färden vidare.
Vi fortsatte till nästa mål denna dag och det var Mannaminne. En muséeby som Marianne och Anders Åberg har skapat. Där finns allt möjligt från flygplan, mammut, spårvagnar, dragspel och mycket mera. Guiden sa att det fanns en gammal telefonkiosk som fortfarande fungerade. Man gör så att man går in i telefonkiosken stänger dörren och tar upp mobilen ur fickan.
Färden gick vidare mot Högakusten bron. En fantastisk skapelse som är 1800 m lång och höjden över vattnet är 40 m. Bron invigdes 1 december 1997 och började byggas 1993. Högakusten bron är en världens största hängbroar och ett bland Sveriges högsta byggnadsverk. Pylonerna är byggda för att klara av en påkörning av fartyg i 20.000 tons klassen i en fart av 8 knop. Det är en maffig känsla att åka över den. Bussen vände nu sin färd tillbaka till Kramfors och vi tackade av vår guide som har varit så trevlig, kunnig och inte minst rolig under dessa dagar.

Dag 4
Torsdag var hemresedag, men naturligtvis åkte vi inte direkt utan vi hade en del besök först. Första anhalten var Hallstaberget i Sollefteå där vi hade en fantastisk utsikt över staden. Sollefteå har tidigare varit en militärstad men idag är det nedlagt men vad de har kvar är hundskolan. Härifrån kommer en hel del kända personer såsom Helen Ekholm, Emma Johansson, Rock-Ragge, Mona Salin, Adam Alsing med flera. Så var det dags att ta en tur till Döda fallen. Detta är en av Sveriges största naturkatastrofer och det var Magnus Huss som misslyckades med att skapa en timmerränna förbi den höga forsen. På bara 4 timmar tömdes hela Ragundasjön på allt sitt vatten ca 300 miljoner kubikmeter. Han sattes sedan på en timmerflotte och hittas senare död. Färden fortsatt mot Utanede och den Thailändska paviljongen och den guidning vi skulle få där. Den Thailändska paviljongen ligger inte vid vägen precis utan en bit in på landsbygden. Uppkomsten av denna paviljong beror på att 1897 besökte kung Chulalongkorn Sverige och Ragunda kommun. Nästan 100 år senare började paviljongen att byggas. Kungen hade varit i Sverige för han var intresserad av den svenska sågverksindustrin och den moderna trafiken både på vatten och land. Han kom först till Härnösand och fortsatte med ångaren Strömkarlen längst Ångermanälven till Sollefteå. Så gick färden med tåg till Bispgården och med häst till Utanede och fortsatte sedan färden med ångbåten Liden. Så småningom fick de styrande i Thailand reda på, av en dansgrupp, att en väg i Utanede hade uppkallats efter Kung Chulalongkorn och därför bestämdes att en Thailändska paviljong skulle byggas där. Det är en fantastisk skapelse med mycket guld på. På väg mot Liden åkte vi förbi Järkvissle där Rolf Lidberg en gång bodde och där det idag finns ett museum. Han är ju känd för sina trolltavlor. Han var inte bara konstnär utan också en botaniker och särskilt intresserad av svampar och orkidéer. Nu fanns inte tid att besöka museet, men det är säkert värt ett besök någon annan gång. Färden gick vidare till Bergeforsen där vi tittade på laxfiske, akvariet och utställningen av laxodling. Nu var det bara sista biten kvar utan någon ny information trodde vi. Då fick vi reda på att whiskyn Mackmyra tillverkas här och att den lagras bland annat i en gruva i Bodås. Där det tidigare hade varit både testbrytning av malm och svampodling. Lite trötta resenärer anlände sent på kvällen hem till Köping efter mycket intressanta dagar och många vackra vyer i de norra delarna av vårt avlånga land.

 

WordPress – Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.