Landet runt | SPF Stockholm

SPF Kom Vallentuna på lärorika resor

SPF Stockholm
Publicerad 2012-05-21

Torsdagen den 12 april 2012 startade ett 40-tal SPFare från Vallentuna färden mot Flygvapenmuséet i Linköping och ett par andra besök. I matsalen på det vackra slottet Löfsta med anor från 1400-talet serverades förmiddagskaffe och vi fick en resumé över slottets historia. Vi fortsatte färden till Malmslätt och flygvapenmuséet, som blev årets museum 2011. Där fick vi en guidad tur av en f.d flygare som med inlevelse och kunskap lotsade oss först genom den stora hangaren fyllt med flygplan ifrån olika sekel och länder.

Sedan kom vi in till den nybyggda delen vilken är mycket pedagogiskt upplagd med flygets historia under olika årtionden och som det stora dragplåstret den nedskjutna DC3-an som finns bevarad ungefär som det såg ut när dykare hittade den på havets botten. Vid denna resa deltog många män. Flera av dessa hade gjort sin värnplikt i flygvapnet och en del hade arbetat med flygplansmotorer. De visade ett genuint intresse och kunde verkligen tillföra en hel del fakta och kuriosa. Även vi damer blev mycket intresserade och det var svårt att åka därifrån. Vår färd fortsatte till Cloetta fabriken där det inhandlades en del godsaker.

Den sista anhalten var Björke vävstuga. Här blev vi mottagna av två entusiastiska och skojfriska damer som med kunnande och charm presenterade sina vävda alster. Både herrar och damer var intresserade av att se deras vävfabrik och framförallt att se och inköpa de vackra vävnaderna.

Onsdagen den 2 maj 2012 gjorde vi en mat och kulturresa i norra Vallentuna. Syftet med denna resa var att besöka de kulturmärken vi har och de närproducenter som finns i Vallentuna. Vi betraktade runstenar och besökte en stor runhäll som finns i Vallentuna kommun. På Löfsta säteri i norra Vallentuna finns getter, får och kor. Av denna mjölk tillverkas ostar av allehanda slag och efter provsmakning var det tid för inköp. Här fick vi en ordentlig redogörelse för hur osten tillverkas. Vi fortsatte till Hamra gård där ägarna föder upp alpackor, ett ovanligt djur i vårt land. Dessa djur lever ju på hög höjd men de klarar även vårt klimat Djuren hade en härligt mjuk ull och ägarna hade väntat med att klippa dem för att vi skulle få se hur de ulliga de kunde bli. Dessa alpackor används också som utställningsdjur och hade fått en hel del utmärkelser.

Vårt sista mål var Husa gård, som föder upp kor och har ett eget slakteri med KRAVmärkt kött. Gårdens ägare informerade oss om vilka strikta regler som gäller för att få saluföra KRAV –märkt kött. Båda dessa besök var mycket uppskattade av deltagarna och vi hade lär oss en hel del.

Inez Ström

SPF Stockholm
Publicerad 2012-05-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas