Landet runt | SPF Västmanland

SPF Köpingshus adventsresa

SPF Västmanland
Publicerad 2012-12-21

Så var det dags för årets adventssresa. Vi var ett 30-tal seniorer som åkte till Klosters kyrka i Eskilstuna. Det var en annorlunda adventsgudstjänst,  då kyrkan hade för tradition att varken gran eller julkrubba skall ställas in i kyrkan  före 4:e advent.  Adventsgudstjänsten denna första advent var för både stora och små med både vuxen och barnkörer. Många barn var  i kyrkan med sina föräldrar. Mycket sång och musik och de allra flesta hörde till advent.

Efter adventsgudtjänsten så fick vi en guidning i kyrkan. Kyrkan invigdes 1929 och är ritade av arkitekten Otar Hökerberg och är en låghusanläggning. Kyrkan är den största och näst äldsta i församlingen. En mycket vacker kyrka som har ett högaltare med breda trappor i kalksten som leder upp till altaret och sedan 1986 ett altare längre fram som idag används vid de flesta gudstjänsterna. Altartavlan är från 1600-talet och föreställer herdarnas tillbedjan. Kyrkans läktarorgel är placerad över ingången och bakom orgeln så syns det färgsprakande S:t Eskilfönstret som visar 14 scener ur legenden om  S:t Eskils liv. Kloster är nordens största kyrka byggd i modern tid.

Guiden berättade om hur kyrkan byggdes och den är gjorde av sten som murades upp. Det behövdes många arbetare  för kyrkan är stor. Nu gick det rätt fort att bygga kyrkan då arbetarna fick gratis öl. Det var inte bara för att det var öl som sådant utan för att ölet innehåller även en del vitaminer vilket behövdes.

Efter gudstjänsten var det dags för årets första jultallrik som smakade alldeles förträffligt.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2012-12-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas