SPF Köpingshus hemliga resa
Landet runt | SPF Västmanland
Foto Inga-Britt Lövelius

SPF Köpingshus hemliga resa

SPF Västmanland
Publicerad 2014-04-28

Så var det dags för vårens hemliga resa. Den 24 april hade SPF Köpingshus två fulla bussar med seniorer som var med på vårens resa.

Nu vet jag bara gissningarna i vår buss och de var skiftande ska jag säga. Bussen åkte mot Kolsva och då var alla resmål mot vår huvudstad uteslutna. En del av de förslagen var följande, Mårbacka, Nusnäs, Kopparberg, Ludvika, Grythyttan, Lokal Brunn, Filipstad med flera.

Första anhalten var Ljusnarsbergs kyrka. En fantastisk vacker kyrka helt i trä. Kyrkan uppfördes redan 1635-1637. Då var den visserligen inte i den form som den är idag. Åren 1691-1696 sågades kyrkan isär och korsarmarna kom till. Efter detta har kyrkan i olika omgångar genomgått reparationer och ombyggnader tills den ser ut som den gör idag. År 2006 utsågs kyrkan till Sveriges vackraste kyrka av tidningen Året Runt.

Färden fortsatte likaså gissningarna. Nästa stopp blev Filipstad och vi besökte Barilla tidigare Wasabröd. Här finns ett museum som vi besökte som samtidigt var en butik där vi kunde köpa hårt bröd och mycket annat. Dessutom så hade vi lunchen här. Många var det som handlade både det ena och andra.

Färden fortsatte till Kristinehamn som var nästa anhalt. Här kom en guide ombord på bussen och berättade om Kristinehamn.  Kristinehamn var från början en viktig hamn- och marknadsplats och hette på den tiden Bro. Gustav Vasa hade ögonen på denna plats som en bra plats för ett järnbruk och nära till en utskeppningshamn. År 1642 vid stadsbildningen fick platsen namnet Kristinehamn. Kristinehamns storhetstid var under 1700-1800 talet. Då var de större än vad Wall Street är idag. Det berodde på järnet  och det läge som staden hade. Allt järn vägdes in här som forslades inte minst på Varnan som är den älv som flyter genom staden och till Vänern och att en av landets första järnvägar byggdes här.

Vi var även ut och tittade på Picassos staty som  är tillägnad hans hustru Jacqueline. Det är en fantastisk skulptur 15 meter hög och har två vingar den en av dem väger 8 ton och mäter 6×4 meter. Hon står där och tittar ut över Vänern. Vi fick också reda på varför staden kallas ”lusasken”. Det är en sparbössa som allmänheten kan lägga pengar i. Från början var de insamlade pengarna avsedda att användas till de sjömän som inte hade arbete under vintern då det inte gick att segla. Varför namnet lusasken kom till tros komma från att sparbössan tömdes på luciadagen ”lussedagen”. Sparbössan finns fortfarande kvar och man kan lägga pengar i den men idag går det till ett annat ändamål.

Så var det dags för hemfärd efter en mycket händelserik dag.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2014-04-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas