Landet runt | SPF Västmanland

SPF Köpingshus – Minns ditt 60-tal

SPF Västmanland
Publicerad 2015-03-17

Så var det dags igen för månadsmötet. Denna eftermiddag var det ungefär 100 seniorer som kom för att höra vad Gun och Gunnar Eriksson hade att berätta om 60-talet. De började med att spela” Ljuva 60-tal” och det blev mer musik  som tillhörde 60-talet. The Beatles besökte för första gången Sverige. Oj vad de var långhåriga tyckte våra föräldrar på den tiden. Denna gång  var de förband till Trio Med Bumba.

Falukorv i ugn blev populär maträtt som hade sitt intåg under 60-talet. Vår kära korvgubbe med låda på magen försvann. Storköpen gjorde sin entré som var en idé från USA. Ett annat namn som vi kommer ihåg är  Ingvar Kamprad som grundade IKEA. För att få arbeta vid 15-års ålder behövde man en arbetsbok där allt stod antecknat.

Det fanns även modeikoner fanns  på 60-talet bl a Twiggy. Kjollängden blev kort kort och för männen blev det ett mörkt år då strumpbyxorna kom. En annan populär person var Jane Cederqvist som var en simmardrottning. En hel del annat hände i idrottsvärlden bl ny stil i höjdhopp.

1968 togs studentexamen bort men återinfördes igen på 70-talet. Det hände andra saker också under detta årtionde bl a så fick vi högertrafik 1967, Dag Hammarskölds flygplan störtade, President Kennedy i USA blev mördad liksom Martin Luther King. Du-reformen infördes av Bror Rexed, stor bostadsbrist var det och den dåvarande statsministern förklarade att det bara var att ställa sig i bostadskö.

På 60-talet så fanns det trådbussar i Stockholm. Idag talar vi om att spara på miljön och detta var väl miljömässigt om något. Det var mycket trevligt eftermiddag och man blev påmind om både det ena och andra.

Många och långa applåder fick de efter sitt framträdande. Som vanligt avslutades eftermiddagen med kaffe och lottdragning.

Inga-Britt Lövelius

 

SPF Västmanland
Publicerad 2015-03-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas