SPF Köpingshus resa
Landet runt | SPF Västmanland

SPF Köpingshus resa

SPF Västmanland
Publicerad 2014-09-04

Så var det dags för höstens första resa för SPF Köpingshus. Det var ett 30-tal seniorer som äntrade bussen som togs oss till Åkers Styckebruk och Åkers Bergslag. Det var en fin dag och en mycket intressant upplevelse. De som inte var med har missat något fantastiskt.

Det började med att vi tog upp en kvinna vid Läggesta.  Hon hette Lova när hon var med oss i bussen, annars  heter hon Kerstin, och var vår guide under hela rundturen . När hon var Lova så hade hon på sig den klädsel som gällde vid den tiden.

Redan på 1500-talet som framställdes järnmalm i Skottvångs gruva.  Det var Gustav Vasa som gav Anders Krutmakare uppdraget att ”anlägga krutverk vid strömmarna som  nedrinna i Mälaren”.  Järnframställningen pågick fram till 1920-talet då malmen tog slut. Varför det framställdes järnmalm här var att både skog, vatten och malmen fanns tillgängliga. Åkers Styckebruk grundades av Karl IX vid 1580-talet. Då tillverkades kanoner fram till 1860-talet. Historien gick att följa i det fantastiska museet fanns på platsen. Vi hade två manliga guider  som berättade om alla byggnader som fanns på platsen och vad som fanns i museet och inte minst om kanonernas framgång både i Sverige och utomlands.

Så var det dags att fortsätta  färden med bussen. Vår guide Lova berättade hela tiden om olika gårdar och de olika människorna som fanns. Det finns fortfarande äldre boende kvar som har berättat hur det gick till när deras föräldrar jobbade här. Ett stopp gjordes då vi skulle gå till kalkbrottet. Under tiden som vi gick så berättade Lova om de orkidéer som finns och om många andra växter. Orkidéerna blommade inte nu men Lova tyckte att vi skulle komma tillbaka någon i juni då de stod i blom. Vi skulle till kalkbrottet men det var en bit att gå. Innan vi kom fram så gick vi på en smal stig mellan två bergväggar som har huggits ut för hand. Väl framme vid kalkbrottet var det en fantastik upplevelse att se de höga bergväggarna och då samtidigt komma ihåg att brytningen gjordes för hand.

Resan fortsatte på smala vägar och det händer en och annan olycka på dessa vägar. Vi mötte bland annat en bärgare så något hade hänt med den bil som de bärgade. Det var alltid lite besvärligt att möta något fordon på dessa vägar. Vi fortsatte till Solviks skola som grundades 1836. Här berättade Lova om skolan och här fanns de gamla planscher som vi lite äldre kom ihåg från vår egen tid i skolan, men som i dagens skolor inte finns. Många gamla kort på elever och lärare fanns också, inte minst fotot på vår gamle kung Gustav V.

Vid Skottfångs gruva var det dags att inta dagens lunch. Ett fantastiskt ställe med god mat. Efter maten så kom gruvfogden, även han klädd i dåtidens kläder. Gruvfogden hette egentligen  Bengt och kom från Långbanshyttan i Värmland, men har flyttat hit. Han och Lova berättade för oss om hur man fick fram malmen på den tiden för hand. Gruvfogden klagade på Lova, men hon var inte sen att ge tillbaka. Det blev många skratt under deras spel. Även här fanns det olika museum som var mycket intressanta och som gruvfogden berättade om. Det fanns även en kolmila som skulle tändas senare.

Så var det dags för hemfärd och vi skulle  släppa av Lova på ett ställe efter vägen där hon skulle hämtas av gruvfogden. Nu var det tur att vi hade Sven-Erik vid ratten som är en  duktig chaufför för ibland så var det väldigt nära andra fordon inte minst lastbilar. Vägarna såg nästan ut som i alperna ibland, så det gällde att hålla bussen på rätt sida av vägen och ibland lite extra långt ut.

När vi återkom till Köping senare på kvällen så tyckte alla att det hade varit en mycket intressant och att det var synd att det inte var fler som hade nappat på resan.

Inga-Britt Lövelius

 

 

WordPress – Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.