SPF Köpingshus teaterresa
Landet runt | SPF Västmanland
En av alla kyrkor som finns i Åbo. Foto Inga-Britt Lövelius

SPF Köpingshus teaterresa

SPF Västmanland
Publicerad 2014-03-13

Den 28 februari vid 16-tiden så intog ett 40-tal seniorer från SPF Köpingshus bussen vid Tunadalsparkeringen för färd mot Stockholm i första hand och med m/s Amorella för färd till Åbo. Resans mål var att vi skulle se Jesus Christ Superstar på den Svenska Teatern i Åbo.

Tidigt på morgon anlände vi  till Åbo. Där väntade en buss på oss för en rundtur i denna mycket gamla stad. Vi hade en svensktalande guide som var oerhört duktig. Allt eftersom vi färdades berättade hon om Åbos historia. Staden är från 1200-talet och Åbos slott och domkyrka började byggas redan på 1280-talet. Åbo var  fram till början av 1800-talet Finlands huvudstad. Vi har haft en del svenska hertigar  som har varit i Åbo till exempel hertig Johan och hertig Karl.

År 1827 så förstördes ¾ delar av Åbo av en stor brand. Än idag så finns det  några hus kvar som lyckades sparas och dessa kan man besöka under sommartiden. Vi besökte även domkyrkan och vi hade samma guide. Domkyrkan skadades också vid branden och har därefter genomgått otaliga reparationer, den senaste  reparationen genomgick kyrkan 1976-1979. Här finns ett antal gravkor bland annat så ligger Karin Månsdotter här.

Så var det dags för att se Rockoperan Jesus Chirst Superstar. Skådespelarna var fantastiska inte minst med sina höga och väldigt djupa toner. Handlingen avser de sju sista dagarna innan korsfästelsen av Jesus. Det är två triangeldramer dels mellan Jesus, Judas och Maria Magdalena och dels konstellationen mellan Jesus och  lärjungarna, samhällsmaskineriet och folket.

Efter föreställningen var det dags att återvända till hamnen och resan hem till Sverige. Vi färdades då med Östersjöns nyaste, miljövänliga båt m/s Viking Grace. En mycket trevlig resa och vi hade en trevlig kväll tillsammans. När vi kom till Stockholm kl 06.30 på morgonen så var det bara den sista bussresan kvar hem till Köping. Vi anlände hit vid 9-tiden och de som var intresserade hann då även se vasaloppet på TV.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2014-03-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas