SPF Köpingshus tränar på hjärtstartare
Landet runt | SPF Västmanland
Jane och Bertil Hjelm med Pia Collin från Civilförsvaret tränar på hur hjärtstarten används. Foto Cristina Hahre

SPF Köpingshus tränar på hjärtstartare

SPF Västmanland
Publicerad 2014-02-25

Den 20 februari på eftermiddagen hade vi besök av Audionom Annika Samuelsson hos oss. Hon berättade om olika möjligheter för oss att höra bättre. Det är många som hör dåligt inte minst bland äldre människor. Men även ungdomar råkar idag ut för hörselnedsättningar. Hur går vi tillväga när vi behöver kontrollera om vi hör eller inte. Det allra första är att vi skall besöka husläkaren för att få en remiss till hörcentralen. Där kontrollerar man hörsel på olika sätt. Är det så att man behöver en hörapparat så får man en kallelse till hörselinformation, som är väldigt viktig och som man helst ska ha med en anhörig. Efter det så blir man kallad för att prova vilken typ av hörapparat som passar bäst, om man behöver ha en eller kanske till och med två.

Hon berättade även att man måste ha tålamod  för att vänja sig vid hörapparater. Det är hjärnan som behöver denna tid då det är ändrade förhållanden i att höra.

Efter denna information om hörseln så kom Civilförsvarets Pia Collin för att friska upp minnet på oss om hjärtstartaren. Hon gick igenom alla moment och fick upp Jane och Bertil Hjelm ur publiken att hjälpa till på scenen. Vid kaffet sedan så fanns det även möjlighet för oss alla att prova hur vi skulle göra. Det var många intresserade som provade.

Eftermiddagen avslutades med kaffe och lottdragning.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2014-02-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas