SPF-medlemmarna fick uppleva ”Gamla Mora”
Landet runt | SPF Dalarna

SPF-medlemmarna fick uppleva ”Gamla Mora”

SPF Dalarna
Publicerad 2013-10-18

Ett 90-tal intresserade medlemmar fick se gamla bilder från Mora.En inbjudan hade gått till Owe Hållmarker som visade ett bildspel med både gamla och nyare bilder ifrån Mora. Hans intresse för att samla bilder hade börjat för ca 3-4 år sedan. Just nu har han en samling på 3-4000 bilder samt även en del vykort. Vissa  av dessa bilder kommer från bygdearkivet i Mora. Owe började med att visa en bild från Mora Tidningshus som det såg ut för länge sedan och berättade samtidigt lite historik om det. Sedan följde en bild på ett hus som kallades ”Kärringträtan” och som en del av medlemmarna kom ihåg. Därefter visades en båt vars namn var Prins August, det var den första båten som trafikerade Siljan. Efter detta visade Owe flera gamla kiosker på olika platser i Mora, ibland gick ett sus i hela lokalen med ”Javisst ja, den kiosken minns vi”. Det var både Gustens kiosk, som stod på hjul och Olle Anderssons kiosk i Kråkberg på vägen ner mot badplatsen som många av medlemmarna mindes.Vi fick se Helmers konditori, en bild från 50-talet samt en bild från Mora Värdshus i vinterskrud.

Många olika profiler visades också såsom Kråkbergs-Anton, en bild från 1975. Anton var mycket välkänd i Mora. En skidåkarbild visades med Anders Törnqvist. Trädgårdsmästare Bertil Pettersson. Åke Dahl med Hotell Siljan samt Mås-Einar från Sollerön.Tord Löfvenborg var också en mycket känd profil. Det berättades att han kom till både Helmers- och Ströms konditori där han fick lite´ gammalt bröd. På nästa bild visades Gamla Morkarlby skola som byggdes år 1913. Hellströms Färghandel, Mora Ångbryggeri, Koknäppargränd, Gamla Epidemin, Konsums Snabbköp i Selja, Frälsningsarmén med vattenfylld gata från åren 1954 och 1956. Gustav Vasas Hotell var en av de sista gamla bilderna. Hotellet brann ner för många år sedan. Branden från Sandängarna var en av de nyare bilderna och Owe visade även några flygbilder över Mora.

Owe Hållmarker berättade hela tiden något om varje bild för oss och alla dessa bilder, vi fick se, blev mycket uppskattat av medlemmarna. Owe Hållmarker avtackades av Börje Elofsson som överlämnade en mässingspingla till minne av hans medverkan här på SPF.Helen Ekstam, nyinflyttade till Mora sedan en månad tillbaka kom till oss för att berätta om Rosenrörelse. Det är gymnastik för lederna för att slappna av i musklerna. Helen började med att berätta om Marion Rosen som kom från Tyskland men som sedermera flyttade till Carlifornien och utbildade sig till sjukgymnast. Det var hon som började med dessa mjuka rörelser och som passar så bra när man blivit lite äldre och kanske lite stelare i kroppen. Helen visade även en del av dessa rörelser samt erbjöd oss att pröva på det 3 ggr gratis. Bengt Johansson förrättade sedan lotteriet och Börje Elofsson avslutade mötet med att tacka alla som kommit dit och gjorde även ”reklam” för nästa möte den 20 november.

Ing-Marie Kullander

SPF Dalarna
Publicerad 2013-10-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas