Landet runt | SPF Västmanland

SPF-möte med vinprovning

SPF Västmanland
Publicerad 2015-03-30

Restaurang Culinaren var fylld till sista plats när SPF Köpingshus ordnade vinprovning med franska viner och härligt mustig fiskgryta.
Kvällen inleddes med att Björn Hallenstvedt berättade att Frankrike är världens största vinproducent följt av Italien. Det vi ser på i affären (= systembolaget) säger ofta något annat.

Vi fick en fin lektion om hur vin skall lagras och att det även är bra viner som har skruvkork! Alla tre vinerna vi provade hade skruvkork. Där floden Loire böjer sig i 90 grader finns ett område med ypperliga förutsättningar att få fram fint vin med fruktig smak och hög kvalitet. Att prova vin är både för öga, näsa och mun och med doft och smak. Detta vin från Sauvingnondruvan  var fruktigt med lite doft/smak av krusbär. Om viner lagras skall det vara vibrationsfritt och ha jämn temperatur. Ovanpå kylskåpet rekommenderas ej.

Andra vinet vi smakade kom från chardonnaydruvan och denväxer i en fantastisk jord med mycket kiselmaterial från ostron- och snäckskal från tider innan kartan ser ut som den gör. Området ligger nära Dijon och nedanför Lyon. Vinet lagras i ståltankar för ekfat kan de bismak i vinet. Här fanns smak och doft av gröna äpplen.

Det tredje vinet vi smakade kom från Alsace nära tyska gränsen, lite doft av ”cykelverkstad”från gewurtztramindruvan. Stark mat passar vinet till som även har lite sötma kvar. Vissa vinstockar kan angripas av ädelröta, eller få vinlusangrepp. Besprutning sker även för ekologiska viner men i mindre omfattning.

Kvällen avslutades med den goda fiskgrytan och det meddelades att till hösten skulle flera vinprovningar äga rum. Detta uppskattades av de som fanns med på denna första vinprovning.

Stort tack till programkommíttén o h Culinaren för god mat. Vi ser fram mot nästa träff.                      .

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2015-03-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas