Landet runt | SPF Dalarna

SPF på hemlig resa

SPF Dalarna
Publicerad 2011-04-19

Vi fick kännedom om vilka kända vasaloppsåkare som hade bott på olika ställen och även höra en del anekdoter om vad de sagt och gjort, livligt berättade av vår reseledare Henry Wikström som levandegjorde de för Moratrakten kända profilerna. När vi passerat Oxberg visste vi fortfarande inte vart vi var på väg .När bussen svängde norr ut i Evertsberg förstod vi att vi skulle till Sälen I Lindvallen visade en guide oss runt i det nybyggda Experium där vi också serverades lunch i Sportbaren. Vi var då rejält hungriga så det smakade bra.
I den store byggnaden ritad av en arkitekt från Leksand ryms ett flertal aktiviteter ex. äventyrsbad, spaanläggning, gym, bowling, lekland, butiker och ett flertal restauranger.
Färden gick vidare till Limedsforsen där vi beskådade statyn av Sixten Jernberg. Sedan följde ett intressant besök hos det numera enda skinnföretaget som tillverkar skinnkläder i Malung, PG Elfström.
Mäster själv berättade för oss om var skinnen kom ifrån och hur de behandlats. Det är hudar av bästa kvalité som användes . Skickliga sömmerskor förvandlar dem sedan till moderiktiga och vackra plagg. Det är verkligen ett gediget hantverk.
Vi fick också höra historik om skinnhantering i Malungstrakten. Om skinnarmäster och blötpojkar.
Efter stopp för kaffe var vi alla nöjda och snart hemma igen.
Tack till vår reseledare Henry, och programkommittén med Ing-Marie som sysselsatte oss i bussen med kluriga tankenötter.
Inskickat av Stig Sjöholm

SPF Dalarna
Publicerad 2011-04-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas