SPF-Rönnens femdagarsresa.
Landet runt | SPF Norrbotten

SPF-Rönnens femdagarsresa.

SPF Norrbotten
Publicerad 2013-09-17

En busslast SPF-pensionärer har under en vecka deltagit i en bussresa till Hälsingland, Dalarna och Jämtland. Avresan var kl 06:00 från Piteå och gick till Järvsö, där Lill Babs ”Caffär” och museum besöktes. Ett besök gjordes också på den kända Karlsgården, som är den äldsta visningsgården i Världsarvet Hälsingegårdar. Gården ligger 4 km söder om Järvsö i byn Bondarv.

Andra dagen gick färden mot Mora, bl.a. via de kända hälsingeorterna Edsbyn och Bollnäs, med sina fina bandytraditioner. Första stoppet var i Dalhalla, den världsberömda konsert- och numera även operascenen. Därefter besöktes Anders Zorns exklusiva hem, som 1942 donerades till staten och därmed är ett museum.  Även Zorns Gammelgård & textilkammare besöktes. På gården finns Sveriges äldsta allmogebyggnad i timmer, ett eldhus från 1237. Färden gick sedan till Nusnäs, där dalahästen tillverkas. De två företagen som tillverkar och säljer dalahästar är belägna på var sin sida av vägen genom byn.

Tredje dagen, besöktes det andra konstnärshemmet, Carl Larssonsgården i Sundborn. Där verkade båda makarna Larsson. Carl Larsson, som är en av våra mest folkkära konstnärer och haft stor betydelse för svensk akvarellmålning. Men även Karin Larsson var konstnär och ägnade sig åt textil formgivning och heminredning. Karins textilier var mycket originella. Hon föregick den kommande abstrakta textilkonsten.

Även Sundborns kyrka, vars interiör präglas av Carl Larssons utsmyckning besöktes, även familjegraven med Karins gravvård.

Ornässtugan eller Ornäsloftet besöktes. Det är ett av Sveriges äldsta museer, där har samlats föremål, som anknyter till Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna och där Ornässtugan skulle ha spelat en viktig roll.

Fjärde dagen, gick färden mot Jämtland och Östersund. Efter en rundtur i staden, besöktes Frösö kyrka och Jamtli, som är Jämtlands länsmuseum och består av ett friluftsområde med historiska byggnader och miljöer. Dessutom ett inomhusmuseum med fasta och tillfälliga utställningar.

Femte dagen, gick färden längs Indalsälven till Döda fallet. Här låg Storforsen, ett cirka 35 meter högt vattenfall. Det var här som Magnus Huss, även kallad Vildhussen genom ett försök att gräva och anlägga en timmerränna förbi fallet, förorsakade den katastrof, som på fyra timmar under natten mellan 6 och 7 juni 1796, tömde Ragundasjön och därmed tystade Storforsen.

Det var en synnerligen nöj skara, som stannade vid Ljusvattnet, tre mil söder om Skellefteå för en sista bensträckare, ”busskaffe” och gruppfoto.

SPF Norrbotten
Publicerad 2013-09-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas