Landet runt | SPF Stockholm

Järfällas resa till Irland

SPF Stockholm
Publicerad 2015-09-21
Lena i Dublin 2015
Lena i Dublin 2015

Torsdagen den 3 september 2015 pekade näsan åt Arlanda för vidare transport till Irland. Många SPF-are från Järfälla hade redan varit där och berättat om den fantastiska resan och nu var det vår tur att se allt de pratat om. Men början på resan var inget bra. Busschauffören var en halvtimme försenad till Jakobsberg, han hittade inte i vårt omgjorda centrum. När vi så äntligen kom i väg mot Arlanda körde chauffören in mot Stockholm i stället för rakt norrut mot Arlanda så redan där blev det diskussion om bästa färdvägen mot målet. Detta fick till följd att det endast fanns restplatser kvar på flyget så vi fick inte sitta tillsammans som vi trodde att vi skulle få.

Flygresan till den gröna ön gick smidigt och bra och första stoppet var i Belfast och till hotellet kom vi med buss. Den här resan innehöll många hotellbyten, ett varje dag utom de två sista nätterna som vi sov på samma hotell. Lite ovant och jobbigt, men det gick bra.

Första middagen blev på restaurang ute på stan´. Några olika rätter att välja på, men vi fastnade för irländsk lammstuvning och det visade sig inte vara något bra val. Några få lammbitar, mycket välkokt stuvning och en del grönsaker d v s morötter var det som serverades.

Dagar följde med varierande väder med både sol, moln och stundtals lätt regn. Vi fick en rundtur med buss i Belfast för att se staden, en lunch på stan´ och sedan gick bussen vidare till Titanic muséet. Det var stort, mycket intressant och mycket att titta på. Hotellet för natten låg vid havet.

Bättre och bättre väder blev det, men det var blåsigt. En av höjdpunkterna var resan till havet där vi tittade på stora sexkantiga stenar som var staplade på varandra och flera miljoner år gamla. Något liknande detta hade ingen i bussen sett tidigare! Helt fantastiskt.

En annat intressant eftermiddagsbesök var på ett gammalt men ännu arbetande whiskeydestilleri. Bra guide som förklarade hur hela processen gick till och besöket avslutades med en provsmakning och tid för inköp för dem som var intresserade.

Vi lämnade Nord-Irland där vi bland mycket annat fick se vackra och intressanta muralmålningar alla med ett politiskt budskap. Där var det inte frågan om klotter, där var det riktiga konstverk. En kväll i Nord-Irland fick vi se uppträdande av två duktiga skådespelare i ett gammalt slott. Tillbaka till utgångspunkten och Irland bjöds en kväll på fem unga dansare som var delar av River Dance. Vi har sett den gröna ön från sjösidan i en rundtursbåt, vi har sett jättebranta stupande klippor mot havet och vi har åkt mil efter mil på snirklande bergsvägar med en superduktig busschaufför som säkert lotsade oss runt, runt tillsammans med vår guide Gerry som berättade om det vi susade förbi. Och vi har sett hundratals får i olika former och färger. Vi förstår alla varför Irland kallas den gröna ön för grönt i olika nyanser var det överallt.

Extra positivt på den här resan var den goda tillgången på glutenfritt bröd och glutenfri mat. Vi har åkt runt i Europa med SPF i olika länder, men aldrig tidigare har vi blivit så väl mottagna i den här frågan som på Irland.

Lite negativt var att programmet var så späckat att vi fick mycket lite tid för oss själva att gå runt och titta på ställen vi besökte. Några timmar här och var hade inte skadat. För visst är det intressant att se och höra vad en guide visar och berättar, men ändå vill man nog också ha egentid till egna upptäckter och iakttagelser.

Irlandsresan kan vi, avslutningsvis, varmt rekommendera till alla som inte varit där. En varningens finger vill vi dock höja: se upp med den irländska lammstuvningen!

Lena & Lars-Erik Larsson
SPF Seniorerna Järfälla
Länk till filmerna:

SPF Stockholm
Publicerad 2015-09-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas