SPF Skara på historisk resa till Simsjön
Landet runt | SPF Skaraborg

SPF Skara på historisk resa till Simsjön

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-10-27

Ett 20-tal SPF-medlemmar från Skara gjorde på söndagen ett besök på Ryttmästarbostället vid Simsjön i Skövde. Resan företogs med egna bilar från Skoltorget. Väl framme tog kavalleri-major Bernhard Englund emot iklädd karolineruniform. Han hälsade välkommen och började med att berätta om Karl XI och indelningsverket och ett soldattorp från 1600-talet och vidare ett 1800-talstorp. Därefter var det dags att bese insidan av dessa båda hus.

Major Englund fortsatte sin berättelse om knektar och deras befäl. Vi fick höra hur vårt land byggdes upp och blev en stormakt i Europa på en mansålder. Englund berättade om slit och släp hemma i torpen och om stora barnkullar, där bara de starkaste överlevde.

Därefter fortsatte visningen av Ryttmästarbostället. Det var det första huset som Englund byggde 1994 och det invigdes av kungen 1995. Vid invigningen skulle kungen avlossa en kanon som var laddad med ett löst skott. Men Englund hade också laddat en salva i en gran-topp i samma riktning som kanonen och när kungen tryckte på knappen för kanonen avlossa-des också laddningen i grantoppen som flög av. Kungen fattade sig snabbt och konstaterade bara att de hade träffat.

Därefter fortsatte visningen i Ryttmästarbostället. Englund berättade om detta och övriga byggnader innan det var dags att avnjuta den goda lunchen. Efter kaffet fortsatte Englund vis-ningen med hur han har fortsatt att bygga upp sitt livsverk. Ryttmästarbostället har byggts ut i många omgångar och det består idag av det gamla huset, ett museum och flera matsalar i olika stilar.

Efter denna innehållsrika eftermiddag återvände sällskapet hemåt.

SPF Skaraborg
Publicerad 2011-10-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas