SPF Toarp på hemlig resa
Landet runt | SPF Älvsborg Södra

SPF Toarp på hemlig resa

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2012-06-04

58 förväntansfulla SPF-medlemmar steg på bussen i Dalsjöfors. I inbjudan stod det ” Det blir en spännande guidad visning (i kungens fotspår) förmiddagskaffe, lunch och underhållning”. Det var många gissningar vart resan skulle gå, men det var ingen som gissade rätt.

Färden gick från Dalsjöfors – Rångedala – Fänneslunda. Väl framme i Fänneslunda fick chauffören order att köra in på en liten smal väg som gick till Olofstorp.

Där möttes vi av ”vallflickan” Linda Skogholm som sjöng och spelade på nyckelharpa samt Örjan Hill som är projektledare för Olofstorp-ett jordearv som är ett långsiktigt samarbetsprojekt mellan Leader Sjuhärad, Grovared-Fänneslunda Hembygdsförening m fl. Örjan berättade med stor inlevelse om hur de vill levandegöra och gestalta en kulturhistorisk mötesplats i den ödelagda och numera rivna gården Olofstorp.

Under tiden Örjan berättade kom en liten ilsken gumma vandrande i sina trädskor och stödde sig på en käpp. Det var Börta Andersdotter ”en häxa” i granngården som 1670-71 var anklagad vid tinget för trolldom och förgöring (magisk skadegörelse på människor, djur och landskap). Bakom masken var det Marie Arturén som även medverkar i Olofstorps skogsteater som några gånger under vår-och sommaren gör en upplevelsevandring i skogen och spelar upp scener ur gårdens historia.

Efter en liten promenad kom vi till en svedja som tändes på den 2008 och där de senare sådde råg och som de kunde skörda 2009. Ett svedjebruk ger spannmål, bete, bärplockning och jakt.

I kungens fotspår stod det i inbjudan och det var att Konung Carl XVI Gustaf besökte

Olofstorp 2007och som där bl a planterade ett äppelträd på gården Örlid.

Efter detta intressanta besök var det dags att äta lunch hos Marie Arturén och Thomas Pehrsson i Hembygdsgården i Grovare.  Det bjöds även på underhållning av Marie och Ulrik Arturén med sång och Göran Åhlfeldt, piano. Till sist gjordes ett besök i Södra Vings 1100-tals kyrka med sina vackra takmålningar.  De som planerat denna fantastiska hemliga resa var vår guide Anita Fallstrand, Anne-Marie Davidsson och Uno Wihlstrand.

 

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2012-06-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas