Landet runt | SPF Blekinge

SPFare på naturvandring

SPF Blekinge
Publicerad 2011-06-08

altKunniga och pålästa ledare var Ingemar Bergsten och medhjälparen Maj-Britt Karlsson. De båda kan det mesta om växter och Kinnekulle med omnejd.
På väg mot Blomberg konstaterades att den tidigare skogsröjningen i området medfört en fin grogrund för olika växtarter och skapat en näst intill parkliknande atmosfär. Exempelvis hade den praktfulla Helleborum växten med de säregna blomställningarna nu utvecklats i större bestånd och utgjorde därmed ett specifikt blickfång i naturen. Under den fortsatta vandringen passerades gamla torpargrunder och man kunde njuta av den vackra naturen med sina vitsippslundar längs leden fram till bergsformationerna vid Martorpsfallet.
Nästa vandring gick till bland annat naturreservatet Eahagen som ligger mitt i Valleområdet med sin ädellövskog och nästan tropiskt yppiga vegetation. Under de ädla lövträden kunde noteras de stora bestånden av storramsen, tandrot och många andra växter som kräver kalkrik jord för sin trevnad.
Den gamla Höjentorps slottsruin med anor från 1200-talet och Drottningkullen besöktes. Här upplevdes historiens vingslag där såväl danskar, biskopar, kungar som drottningar var inblandade. Slottet brann ner 1722 samtidigt som drottning Ulrika Eleonora var på besök. Hon såg branden från en närliggande kulle och det är denna kulle som nu har namnet Drottningkullen.
SPF –arna ser nu fram emot sin nästa vandring som går till Österplana Hed.
Bilden: Ingemar Bergsten informerar om dagens vandring.
Lars-Håkan Larsson

SPF Blekinge
Publicerad 2011-06-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas