Inspirerande dag i Norrbotten om folkhälsa
Landet runt | SPF Norrbotten
Kenneth Strömberg

Inspirerande dag i Norrbotten om folkhälsa

SPF Norrbotten
Publicerad 2014-09-19

SPF Norrbotten har genomfört en inspirerande utbildningsdag med rubriken ”Inspiration & Folkhälsa” riktad till länets friskvård- och folkhälsoombud.

– Vår verksamhetsidé är i princip att anordna mötesplatser i form av alla tänkbara aktiviteter som ger trivsel och gemenskap.

Det sade Kenneth Strömberg, utbildningsansvarig och vice ordförande för SPF Seniorerna i Norrbotten, i sitt inledningsanförande vid utbildningsdagen. Och fortsatte:

– Vi fyller en socialt viktig funktion i samhället och om någon frågar mig vilken målgrupp som är viktigast att nå så svarar jag: änkor och änkemän och ensamma människor i övrigt.

– De ska inte behöva sitta ensamma. Vi ska kunna erbjuda dem trivsamma aktiviteter som ger gemenskap och glädje. Det måste vara vår viktigaste uppgift.

Professor Barbro Westerholm betonade nyligen hur viktigt det är att känna sig behövd, något som de flesta varit i sitt tidigare förvärvsarbete. Men som pensionär har många känt utanförskap.

– Just nu är det 65-åriga män som toppar självmordsstatistiken, berättade hon.

Det har dock visat sig vara svårt att få in unga och nyblivna pensionärer i verksamheten.

– Då är det viktigt att vi ställer frågan ”vad vill ni göra inom SPF” och sedan ser vi till att vi gör det dom önskar, sade Kenneth Strömberg..

En som gjorde detta var idrottsprofilen Inge Johansson, känd bordtennisspelare och fotbollsspelare i Luleå, som numera spelar tennis som motion och nyligen blivit pensionär.

Han fick frågan vad han kunde bidra med. Och svaret blev grundkurser i tennis och den nya tennisformen med korta rackets – padeltennis.

Inbjuden gästföreläsare var Ola Nilsson, folkhälsoansvarig vid SPF:s förbundskansli i Stockholm, som presenterade SPF:s folkhälsoarbete och aktuella projekt som i allmänhet bidrar till förbättrad folkhälsa.

Projektet ”Från soffan till promenader” presenterades, som är ett aktuellt och intressant samverkansprojekt som SPF genomför tillsammans med Luleå kommun, Landstinget, PRO och Notvikens IK.

SPF Norrbotten
Publicerad 2014-09-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas