Landet runt | SPF Västmanland

Spöken och mördare i Köpingshus

SPF Västmanland
Publicerad 2012-02-01

Så var det  dags för årets 1:a sammankomst med SPF Köpingshus. Det var nästan 90 medlemmar som kom för att höra Bengt Jonshult berätta allt från Bellman till Evert Taube och om spöken och mördare.

Det var mycket mord kring Bellman och Gustav  III. Bengt Jonshult började med att berätta lite om Sveriges historia om Kristian den II (Kristian tyrann) inte hade blivit kung vad hade då hänt i Sverige? Men det var ju inte det som programmet gick ut på.

Bellman är ju en skald som vi känner till och han skrev ju både psalmer och dryckesvisor.Han var ett tag anställd i Riksbanken och handhade räkenskaper på dåvarande nummerlotteriet numera penninglotteriet.

Nu var det inte bara Bellman som kom på tal då även spöken och mord och då kom Bengt in på en person som hette Lars Johansson. Denne Lars Johansson är känd under ett annat namn och det är Lasse Lucidor. Han kallade sig själv ofta Strusshjelm och p g a att han förförde en adlig jungfru blev han landsförvisad i tvenne år.
Varje år mellan den 14-15/8 så spökar han och det beror på att han 1674 blev träffad av en värja från löjtnant Storm på dåvarande Munkens källare. Lasse Lucidor blev träffad två gånger och dog senare av skadorna. Han efterlämnade skrifter under namn ”Helicons blomster” som innehåller dryckes- och kärlekssånger.

Stockholms blodbad inträffade  efter Kristian II:s kröning 1520. De som då blev avrättade genom halshuggning fick inte begravas i vigd jord utan brändes på bål på Södermalm på den plats där Katarina kyrkogård senare anlades. I dag så spökar även de. Katarina kyrka som idag finns på platsen har vi flera tillfällen varit utsatt för brand. Skulden för bränderna får de som en gång brändes på bålet.

Bengt kom också in på Evert Taube som på sin 60-årsdag fick Bellmanspris. Sitt tacktal gjorde Taube till en visa som heter ”Balladen om Bellman”.

Nu var det inte så att han bara berättade utan vi fick också höra en hel del visor ur Fredmans Epistlar och Fredmans sånger bland annat Så lunka vi så småningom, Ulla min Ulla med flera. Många och långa applåder fick han av oss.

Så var det dags för lite kaffe och lottdragning och vi hade alla en mycket trevlig eftermiddag.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2012-02-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas