Stekande sol på Bjurholms utflykt till Näslandsforsen
Landet runt | SPF Västerbotten
Henrik Helmersson, en av berättarna. Foto: Lage Algotsson

Stekande sol på Bjurholms utflykt till Näslandsforsen

SPF Västerbotten
Publicerad 2014-08-06

SPFare i Bjurholm rädes inte 30 plusgrader och stekande sol. Detta kunde konstateras då den planerade utflykten till Näslandsforsen på Näsmarksidan lockade till sig ett 25-tal deltagare. Karl-Erik Johansson och Henrik Helmersson tjänstgjorde som ciceroner och berättare.
Henrik började med att berätta om flottningen i Öreälven och särskilt då om Storagda den plats där deltagarna nu bänkat sig. Han berättade bl a om sprängningar som gjordes i forsen för att underlätta timrets framfart. Karl-Erik berättade om 50-talet när han själv, pappan och brodern var nere vid älven och barkade timmer då de för första och enda gången i sitt liv såg en utter. Han fortsatte med att minnas stortallen som stod 150 m ovanför forsen på familjens mark men som sedermera bytte ägare i samband med försäljning av skogsskiftet. Karl-Erik berättade också med inlevelse om flottningen, om den mäktiga känslan att sitta vid elden och se timret och flottarna passera på älven och sist kom kontroddaren med ett tiotal kontar i båten.

Karl-Erik beskrev ingående och med känsla det värsta åskovädret som hans hemby Näsland drabbats av i mannaminne. Normalt tog sig inte åskan över älven med undantag för denna midsommardag. Klockan var kvart över sex på kvällen då blixten slog ner i en ladugård som brann upp. Nästa blixt slog ner i en stor tall med fågelholk. Holken slogs mitt itu och de två fågelungarna bodde därefter i var sin del av holken. Sista smällen den kvällen slog upp ett stort hål i jorden så att 150 kg jord flög upp i luften. En kväll att minnas.
Deltagarna intog fika, korv och glass sittandes i skuggan av de stora träd som kantar Öreälven. Efter tipsrunda med prisutdelning samt lotterier skildes man åt efter en trevlig utflykt.

Text Aina Nygren

SPF Västerbotten
Publicerad 2014-08-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas