Landet runt | SPF Bohuslän

Stormöte i Hallmans hörna

SPF Bohuslän
Publicerad 2011-06-08

Barbro Westerholms betydelsefulla insatser för äldres hälsa och välbefinnande belönades med Nordiska folkhälsopriset 2009. Framför allt uppmärksammades arbetet inom ramen för ”Åldrande med hälsa” på europeisk nivå.
Barbro arbetar fortfarande mycket med äldrefrågor och hon anser att man måste inse att de äldre är en stor resurs i vårt samhälle.
Hon talade bl.a. om att det borde byggas mer bostäder anpassade till de äldre. Många blir i dag sittandes hemma som i ett fängelse. För att hålla nere byggkostnaderna kanske man kunde ta efter Norge och Finland. Där har man exempelvis byggt mindre badrum och undersökningar har visat att de fungerar alldeles utmärkt och de boende är helnöjda.
Vad det gäller maten som skickas hem till de äldre är det fortfarande mycket i övrigt att önska. Särskilt potatisen klagas på. I en del kommuner har man börjat laga maten i närområdet och den måste vara nyttigare och smaka bättre än fryst mat som levereras för en hel vecka och som sedan måste värmas till en viss temperatur.
SPF Vikens ordförande Stig Axelsson tog upp frågan om biståndsbedömningen och han ifrågasätter varför inte människor får avgöra sitt behov av hjälp själva. Nu är det kommunen som enväldigt bestämmer.  Dock kan gruppen demenssjuka givetvis behöva  få hjälp av anhöriga eller annan person.
Hugo Nilsson, ordförande i SPF Hafsten, talade om det uppkomna läget på äldrefronten i Uddevalla.
Mellan talen underhöll Vikens kör under ledning av Carina Larsson.
Efter mötet var det samling på Lotcen där det gavs tillfälle att ställa frågor till Barbro.
Insänt av Ulla Bröjer

SPF Bohuslän
Publicerad 2011-06-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas