Studiebesök på Filbornaverket
Landet runt | SPF Skåne
Filbornaverket

Studiebesök på Filbornaverket

SPF Skåne
Publicerad 2014-10-27

Nedan finns ”snabbfakta” om verket, hämtat från deras hemsida, där det finns mycket mer information om detta miljövänliga verk.
Europas modernaste avfallseldade kraftvärmeverk Nominell effekt på 18 MW el och 60 MW fjärrvärme, vilket motsvarar 6000 villors årsbehov ägs, drivs och finansieras av Öresundskraft (100% ägt av Helsingborgs stad) Placerat på NSR:s återvinningsanläggning i Helsingborg Verket startades under hösten 2012 och togs i kommersiell drift i början på 2013 155 meter långt, 50 meter högt med en skorsten på 85 meter.
Ackumulatortanken är 60 meter hög.
Tar tillvara 100 % av energin i soporna; ett viktigt steg i avfallstrappan (EU:s strategi för återvinning) Högeffektiv rökgasrening ger utsläpp långt under myndighetskraven Minskar vägtransporterna med avfall i regionen Framtidssäkrar produktionen av fjärrvärme till Helsingborg med omnejd Det kostade 1,85 miljarder att bygga och det bränns 160.000 ton restavfall per år.

Tidigare kördes dessa sopor från nordvästra Skåne till andra anläggningar i Sverige, men nu stannar de här. Filbornaverket får betalt för att förbränna sopor och även de sopor som kommer från England. Vi fick också svaret varför England inte kan förbränna sina sopor själv och det är därför att man inte har utbyggd fjärrvärme.
Elda sopor för att bara få el är inte ekonomiskt eller miljömässigt bra, mycket kraft går åt att kyla vattnet.
Presschefen på Filbornaverket Göran Skoglund visade oss och berättade om hur produktionen av el och värme går till i verket. Mycket imponerande att man fått ihop alla rören rätt och att utsläppen ligger på en mycket låg nivå.
Efter detta studiebesök fick vi en guidad rundtur i Helsingborgs nya stadsdelar Maria Park, Lundsbäck, Gustafslund och Raus Vång.
Mycket hungriga anlände vi sedan till Sundsgårdens Folkhögskola där vi fick en mycket god lunch med sundsutsikt. Ett tips! På söndagar fram till 5 dec. serverar man söndagsbrunch till ett pris av 140:-.

Tack till Anton Müller och chauffören Jan.

SPF Skåne
Publicerad 2014-10-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas