Sydporten besökte Volvo
Landet runt | SPF Västerbotten
Denny Westerlund. Foto Gun Jonsson

Sydporten besökte Volvo

SPF Västerbotten
Publicerad 2011-11-10

Hörnefors. Ett 35-tal pensionärer besökte nyligen Volvo Lastvagnar i Umeå. Efter lunchen i personalmatsalen informerade Denny Westerlund bland annat om pionjären Gösta Nyström, som  startade ett möbelsnickeri på Böle i Umeå 1929. Företaget började göra bilkarosser i trä, men den första självbärande stålkarossen i världen introducerades 1944. Snart inleddes ett samarbete med Volvo, som köpte hela fabriken 1964.
Volvo Lastvagnar i Umeå är Volvos enda hyttillverkare i Europa. Anläggningen har världens mest avancerade hyttillverkning inklusive världens renaste måleri. De senaste årens investeringar i måleriet, har minskat miljöbelastningen. Under finanskrisen 2008 med lägre efterfrågan på lastbilshytter, gjordes ytterligare utvecklingssatsningar i fabriken. Bl a utbyggd line och kompletterad robotteknik. Utvecklingen går vidare för att göra produktionen helt koldioxidfri och baserad på grön el.

Produktionen ligger nu på 90 000 hytter per år. Varje hytt är unik och tillverkas efter kundens önskemål. Hytterna kan målas i mer än 800 olika kulörer. De hytter som färdigställs i Umeå transporteras med tåg till Göteborg. Komponenterna för montering i Belgien och Ryssland sker med bil och båt. Besöket avslutades med en guidad rundvandring i delar av fabriken.

Text: Gun Jonsson

SPF Västerbotten
Publicerad 2011-11-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas