Tjejer och Vänskap
Landet runt | SPF Västernorrland

Tjejer och Vänskap

SPF Västernorrland
Publicerad 2011-11-14

Säg ”tjejaktivitet” – och tankarna går kanske till en möhippa eller till en Ladies’  Night med en  show  med vackra sångare och  biffiga män inför en ung kvinnlig publik.  Men nog finns det väl annat som tilltalar tjejer och som roar även dem som kommit upp litet i åren? För tjej är man väl fortfarande fast man fyllt pension? Det har SPF Vänskap i Nordingrå tagit fasta på och som första pensionärsförening i landet arrangerat en aktivitet speciellt för sina kvinnliga medlemmar.  Premiärturen lockade 29 deltagare och gick till Ramvik, till Sidengalleriet.

Gruppen välkomnades av Ingrid Edberg-Norlin i den ståtliga byggnaden som är en f.d. missionskyrka. Vid vackert dukade bord serverades en härlig sopplunch och Ingrid berättade om sitt hantverk. Hon började med batik redan på 70-talet, men övergick sedan till sidenmåleri.

Det stora genombrottet kom vid en världskongress för skräddare i Söul i Sydkorea, där hon visade en kreation i crepe satäng, som blev väldigt uppmärksammad. Hon har varit med på flera utställningar, vunnit många priser och erhållit ett flertal stipendier och är numera välkänd i modekretsar.

Ingrid visade hur det går till när hon målar på olika sorters siden. Just nu använder hon merinoull, som pressas in i siden. En process i tovning, som blir vackra väggstycken i bild och utsökta klädesplagg.

Sist följde en visning av hennes eleganta men användbara skapelser, ett gediget hantverk. Alla var glada och överraskade att få se så mycket vackert  – och dessutom alldels om hörnet, i den egna bygden. God mat, litet lyx, litet flärd,  hög kvalitet : en perfekt ”tjejaktivitet” som verkligen slog!

Bilden föreställer Ingrid Edberg-Norlin, Sidengalleriet i Ramvik, som demonstrerar hur man målar på siden.

Text Anna Greta Tjäder

SPF Västernorrland
Publicerad 2011-11-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas